Думка експерта: Справи за порушення авторських прав швидко заводяться і швидко закриваються

Вівторок, 31 січня 2012, 20:32

Українське законодавство містить норми, які дозволяють залучити до відповідальності за неліцензійний контент.

Про це “Економічній правді” заявила адвокат юрфірми "Василь Кісіль і партнери" Наталія Доценко-Білоус.

“Але на жаль або на щастя, вони не завжди застосовуються правоохоронними органами. Завдяки цьому такі ресурси існують певний період часу, поки комусь не стає актуальним їх закрити”, - сказала адвокат.

За її словами, законодавство про захист інтелектуальної власності містить підстави для того, щоб автор, який має запатентовані права на твір або винахід, мав можливість захиститися. Також закон передбачає призупинення функціонування джерела, де неправомірно використовується твір.

Реклама:

“Це викликає нерозуміння: "як це Ex.ua закрили?". А закрили-то правомірно. У нас же повно неліцензійних програм, які всі успішно використовують. І в багатьох випадках правоохоронні органи порушують кримінальні справи. Але в моїй практиці я бачила, що вони як швидко заводяться, так швидко і закриваються. Це абсолютно вирішуване питання. У підсумку права автора залишаються незахищеними”, - додала Доценко-Білоус.

"Чому ці факти порушення авторських прав зафіксовані зараз, а не пів року тому або рік тому, це вже важко зрозуміти",- підкреслила адвокат.

Нагадаємо, міліція закрила найвідоміший український файлообмінник ex.ua.

"Міліція закрила ex.ua у рамках розслідування кримінальної справи за частиною 2 статті 176 Кримінальної справи (порушення авторських і суміжних прав)", - повідомив заступник керівника прес-служби МВС Сергій Бурлаков.

За його словами, розслідування тривало близько півроку і було ініційовано міжнародними компаніями.

Як відомо, EX.UA 1 січня закрив публічний доступ до пародії на новорічне привітання президента Віктора Януковича.

Представник EX.UA Юрис Пісковий сказав, що пародійний ролик на новорічне привітання Януковича був обмежений для публічного доступу з ініціативи самого порталу.

"Такі ролики викликають неоднозначну реакцію наших користувачів. Обговорення виливаються в гостру полеміку й тисячі коментарів. Однак, для нас розпалення політичних суперечок неприйнятне. Ми не хочемо перетворювати розважальний ресурс на майданчик для агітації, пропаганди чи дискусій на політичні теми", - сказав він.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!