Учасники Nabucco чекають гарантій від Азербайджану

Середа, 25 січня 2012, 16:20

Учасники проекту газопроводу Nabucco зможуть розрахувати його вартість в 2012 році, але раніше вони хочуть дочекатися рішення Азербайджану про надання ресурсів газу для постачання.

Про це заявив голова керівного комітету проекту Вернер Аулі агентству Reuters.

За його словами, Азербайджан ухвалить рішення про постачання по Nabucco, призначеному для постачання Європи каспійським газом в обхід Росії, у першому півріччі 2012 року.

Раніше Азербайджан планував у кінці 2011 року визначити маршрут експорту основних ресурсів газу з родовища Шах-Деніз, одним із напрямків для якого може стати Nabucco.

Реклама:

Як тільки буде прийняте рішення про постачання, можна буде розрахувати остаточну вартість Nabucco, сказав Аулі, додавши, що учасники консорціуму готові розглядати злиття з іншими подібними проектами.

Як відомо, за газ з азербайджанського родовища Шах-Деніз конкурують три газопровідні проекти, які передбачають постачання газу до Європи - Nabucco, TAP і ITGI.

До консорціуму Nabucco входять австрійська компанія OMV, німецька RWE, угорська MOL, румунська Transgaz, болгарська Bulgargaz і турецька Botas.

Свій проект доставки газу на південь Європи - конкурує з Nabucco "Південний потік" - планує і російський "Газпром".

Єврокомісія оцінює вартість Nabucco, який планується запустити в 2017 році, в 10 млрд євро, проте деякі учасники проекту вважають, що він може обійтися втричі дорожче.

З початку роботи над проектом Nabucco світовий ринок газу змінився, зокрема, комерційну привабливість отримав видобуток із нетрадиційних джерел, включаючи сланцевий газ.

Єврокомісія раніше висловлювала готовність обговорити злиття кількох проектів, що конкурують за газ із другої фази Шах-Деніза, чиї сумарні запаси оцінюються в 1,2 трлн кубометрів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: