"Газпром" пішов на поступки європейським компаніям

Вівторок, 17 січня 2012, 11:27

"Газпром експорт" досяг домовленості і підписав з низкою великих європейських покупців документи, про адаптацію ціни російського газу, закуповуваного за довгостроковими контрактами, до мінливих ринкових умов у країнах ЄС.

Підписані відповідні документи з німецької Wingas, французькою GDF Suez, італійською Sinergie Italiane, словацькою SPP і австрійською Econgas, передає "Інтерфакс".

Європейський газовий ринок як і раніше знаходиться у владі надлишкової пропозиції через надзвичайно теплу зиму при солідних запасах газу в сховищах.

Згідно з моніторингом Sanford C. Bernstein, на кінець 2011 року ціна довгострокових контрактів "Газпрому" з нафтовою прив'язкою дещо знизилася - до приблизно 480 доларів за тисячу кубометрів, однак газ на спотовому ринку Європи зараз набагато дешевше - близько 300 доларів.

Реклама:

Якщо 2011 року спотові ціни майже все перше півріччя йшли в одному коридорі з індексованими по нафті цінами "Газпрому", то ціни, що укладаються в даний час форвардних контрактів на кінець зими не дають підстав сподіватися на повторення цього сюжету в найближчому майбутньому.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!