Думка експерта: Обмеження землекористування - шлях до розвалу АПК

П'ятниця, 13 січня 2012, 19:47

Депутати "аграрного" комітету Верховної ради на своєму засіданні 10 січня 2012 року схвалили норму до законопроекту № 9001-Д "Про ринок земель".

Ця норма дозволяє запровадити обмеження землекористування орендарями та пов'язаними з ними особами 10% площ сільгоспугідь у межах адміністративного району та 100 тисячами гектарів - у цілому по Україні.

"Обмеження землекористування – це шлях до розвалу високопродуктивного рослинництва, цукрової галузі та індустріального молочного тваринництва, дошкульний удар по конкурентоздатності усього аграрного виробництва України",- висловився Сергій Стоянов, генеральний директор Української аграрної конфедерації.

Він додав, що дотримання таких обмежень, без сумніву, призведе до хаосу, невизначеності та дезорганізації у використанні мільйонів гектарів земель сільськогосподарського призначення, до вимушеної тінізації орендних відносин на землі.

Реклама:

"Особливо болючим це буде для цукровиробництва, де концентрація оренди земель навколо цукрових заводів (у 1-2-3 районах – по 30-40 тис. га) продиктована логістичними та технологічними особливостями цієї галузі (ще у радянські часи – у вигляді радгоспів-заводів)", - підкреслив Стоянов.

"Кінець кінцем, не возити ж цукрові буряки разом із тисячами тонн земельної домішки на відстань 100 і більше кілометрів. Якою буде вартість того цукру і кому це буде вигідно?", - бідкається експерт.

На думку Стоянова, такі самі деструктивні наслідки цього пункту законопроекту матимуть місце щодо індустріального молочнотоварного виробництва, де концентрація оренди земель на прилеглих територіях викликана оптимізацією розміщення кормо-виробництва.

Оптимальний за розмірами МТК (1200 корів) вимагає наявності поблизу нього 10 тис.га сільгоспугідь, як правило, у одному районі, резюмував Стоянов.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!