"Газпром" засумнівався в бажанні України домовлятися про дешевий газ

Четвер, 12 січня 2012, 19:36

Російський "Газпром" сумнівається в бажанні України вести в 2012 році переговори про зниження цін на природний газ.

 

Про це сказано в коментарі офіційного представника "Газпрому" Сергія Купріянова, наданому прес-службою компанії, передають "Українські новини".

"Час для дискусій про контрактні кількості року, що наступив, Україною було втрачено. І, на жаль, вкотре доводиться нагадувати нашим українським друзям, що умови поставки газу на ринку визначаються тільки контрактом, і не можуть змінюватися тими чи іншими листами в однобічному порядку. Схоже, українські партнери не будуть в 2012 році вести переговори про рівень ціни на газ. Вочевидь, він їх повністю влаштовує. А будуть намагатися домовитися про обсяги на 2013 рік у встановленому контрактом порядку", - сказав Купріянов.

Раніше він заявляв, що зниження обсягу поставок газу для України неможливо навіть теоретично.

Реклама:

Раніше НАК "Нафтогаз України" оприлюднила лист від 20 травня 2011 року (№ 24-3171/1-11), яким просили російський "Газпром" погодити поставку природного газу в 2012 році на рівні 33,75 млрд куб. м.

 

Відповідно до положень контракту від 19 січня 2009 зазначений обсяг поставки, тобто річну контрактну кількість, може бути зменшено на 20%.

Таким чином, мінімальна річна кількість природного газу, що компанія повинна відібрати й оплатити за контрактом в 2012 році, становить 27 млрд куб. м. При цьому "Газпром" не задовольнив заявку НАК.

Відповідно до контракту купівлі-продажу річну контактну кількість газу (52 млрд), може бути змінено за згодою сторін не пізніше, ніж за шість місяців до початку року поставки. Угоду сторін з питання зміни ГКК має бути зроблено в письмовій формі й може бути виражено у формі письмового підтвердження, зробленого однієї зі сторін у відповідь на відповідне письмове звернення іншої сторони.

При цьому зміна ГКК не має перевищувати 20% від 52 млрд.

Протягом кожного року поставки НАК зобов'язаний відібрати й оплатити, або оплатити, якщо кількість було надано "Газпромом", але не відібрано покупцем, не менше наступної мінімальної річної кількості, що становить 33,3 млрд куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!