Україна поставить італійцям 5 двигунів для ракети РН Vega

Четвер, 12 січня 2012, 19:24

Українськi ДКБ "Пiвденне" i ВО "Пiвденмаш" (обидва - Днiпропетровськ) розпочали оформлення контракту з iталiйською AvioSpA.

Планується підписати контракт на постачання серiйних маршових двигунiв четвертого ступеня для нової європейської ракети-носiя (РН) Vega, передає "Інтерфакс-Україна".

"На сьогоднi технiчнi та економiчнi параметри серiйного контракту сторони узгодили, розпочато процедуру його оформлення. Завершити процедуру оформлення контракту i пiдписати документ заплановано до кiнця сiчня, максимум - початку лютого", - повiдомило джерело, ознайомлене з деталями українсько-європейського спiвробiтництва за програмою РН Vega.

За його даними, контракт iз правом пролонгацiї розрахований на 2-3 роки: йдеться про виготовлення та постачання європейським партнерам п'яти маршових двигунiв.

Реклама:

Постачання першого серiйного двигуна замовнику заплановане на 2012 рiк.

Як нагадав спiврозмовник, перший льотний маршовий двигун для нової європейської РН, створений в Україні, було надано замовнику на початку 2011 року, постачання другого льотного двигуна заплановане на березень 2012 року.

"Як вiдомо, ЄКА (Європейське космiчне агентство) ще ранiше пiдтвердило замовлення на п'ять ракет Vega. Пробний запуск РН Vega з космодрому Куру, за останнiми даними, заплановано на початок 2012 року", - зазначив вiн.

Контракт на розробку, квалiфiкацiю i постачання маршового двигуна четвертого ступеня для РН Vega, пiдписали ДКБ "Пiвденне" i ВО "Пiвденмаш" з iталiйською Avio SpA у лютому 2004 року.

У програмi створення РН Vega, що входить до сiмейства європейських ракет-носiїв, беруть участь Iталiя, Бельгiя, Францiя, Нiдерланди, Iспанiя, Швецiя i Швейцарiя.

Iталiя через Iталiйське космiчне агентство (IКА) фiнансує 65% програми.

РН Vega легкого класу призначена для виведення на сонячно-синхронну орбiту висотою 1200 км супутникiв масою до 1200 кг або на полярну орбiту заввишки 700 км супутникiв масою 1500 кг.

Ракета складається з трьох твердопаливних ступенiв i четвертої сходинки на рiдкому паливi.

Її висота становить 30 м, стартова маса - 130 тонн.

Запуски РН здiйснюватимуть з європейського космодрому Куру у Французькiй Гвiанi.

У сiчнi 2008 року уряд України i ЄKA пiдписали в Парижi угоду про спiвпрацю у сферi використання космiчного простору в мирних цiлях.

До складу ЄКА входять 17 європейських країн.

Нещодавно французька Arianespace озвучила дату першого пуску РН Vega зi стартового комплексу на космодромi Куру: старт заплановано на 9 лютого.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!