Євро зміцнився в очікуванні саміту ЄС і ставки ЄЦБ

Середа, 7 грудня 2011, 09:22

Курс євро виріс у середу, тому що ринки з обережним оптимізмом чекають, що європейські лідери зроблять рішучі заходи для обмеження боргової кризи в регіоні на саміті в п'ятницю.

У парі з доларом євро подорожчав на 0,16% - до $1,3421, залишаючись вище мінімуму попередньої сесії - $1,3334, повідомляє агентство Reuters.

Тим не менше, за словами Мітула Котека з Credit Agricole, обмежений простір для зростання євро говорить про те, що ринкові гравці зберігають обережність у прогнозах.

"Хоча євро отримує підтримку на тлі досить великих надій, я думаю, опір надмірного оптимізму поки великий, враховуючи розчарування, які осягали нас в минулому", - сказав Котек, маючи на увазі саміт Євросоюзу, який відбудеться в п'ятницю.

Реклама:

Представники єврозони повідомили, що в п'ятницю лідери можуть прийняти рішення про розширення кредитних лімітів тимчасового і постійного фондів допомоги, з тим щоб збільшити їх потужність і обмежити поширення суверенної боргової кризи.

Навіть якщо на саміті будуть досягнуті успіхи щодо подібних питань, сумніви у здійсненності цих заходів можуть стримати зростання євро.

Ще одна важлива подія цього тижня - рішення про ставку Європейського центробанку, яке буде прийнято в четвер.

Очікується, що банк скоротить ключову ставку на 25 базисних пунктів - до 1% річних.

Крім того, Центробанк, ймовірно, почне надання ліквідності на дуже довгі терміни, щоб підтримати банки, водночас залишаючи відкритими двері для подальшого пом'якшення політики.

"Ми бачимо можливість для додаткового закриття коротких позицій в період до вихідних, якщо тільки саміт ЄС не закінчиться провалом. Наприклад, якщо ЄЦБ у четвер здивує ринки агресивнішим пом'якшенням політики, ніж скорочення ставки на 25 базисних пунктів, чого всі, в основному, очікують", - кажуть аналітики з BNP Paribas.

Швейцарський франк залишається в оборонній позиції після того, як падіння споживчих цін до дворічних мінімумів посилило чутки, що швейцарський Центробанк знову втрутиться, щоб послабити свою валюту і захистити економіку від ризику дефляції і рецесії.

Євро виріс до швейцарського франка на 0,1% - до 1,242 франка за євро, утримуючись близько тритижневого максимуму 1,243 франка, досягнутого у вівторок.

Долар стабільний до єни на рівні 77,74 єни за долар.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!