Думка експерта: Невже Україна здасть ГТС?

Вівторок, 6 грудня 2011, 17:37

Останнім часом з’являються все більше натяків на те, що Україна може погодитись на об’єднання "Нафтогазу" та "Газпрому", а де-факто на те, щоб віддати газотранспортну систему України під контроль Росії.

Таку думку "Економічній правді" висловив аналітик ІГ "Арт Капітал" Олег Іванець.

За його словами, нещодавня угода між Росією та Білоруссю та встановлений рівень ціни на газ у 164 долари за тисячу кубометрів яскраво демонструє переваги такого рішення.

"Але ж як відомо, безкоштовний сир – лише в мишоловці. Аналіз впливу низької ціни на газ на економіку України у свій час зробив Всесвітній банк, який прийшов до цілком логічного висновку, що низька ціна на газ негативно вплинула на економіку, оскільки позбавила ключові галузі української економіки стимулу до технічного оновлення та енергоефективності", - сказав експерт.

Реклама:

Також Іванець підкреслив, що в результаті за 9 років Україна дуже відстала у технологічному плані від своїх конкурентів на міжнародній арені, зокрема Польщі, Туреччині та Китаю.

"Якщо на 1990 рік, Україна в рази випереджала ці країни, на 2000 рік була приблизно на одному рівні, то на 2008 рік відстала від них настільки, що навіть теоретично наздогнати їх дуже важко. Після кризи ситуація стала тільки гірше", - наголосив аналітик.

За його словами, новий етап низьких цін на енергоресурси призведе до повного технологічного занепаду української економіки, оскільки без вагомих ринкових стимулів ніхто не буде оновлювати технологію, тому з часом Україна не зможе платити і 100 доларів за тисячу кубометрів газу.

"Погоджуючись на такий союз, Росія отримує вагомий вплив на металургію, енергетику та хімпром – ключові галузі української економіки, що призведе до зростання залежності від Росії. В результаті Україна може втратити економічну незалежність, тому поглинання "Газпромом" "Нафтогазу" однозначно є економічно невигідним Україні", - підсумував експерт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!