Іран лякає Захід нафтою по 250 доларів за барель у випадку ембарго

Неділя, 4 грудня 2011, 16:02

Міністр закордонних справ Ірану Рамін Мехманпараст в інтерв'ю арабському виданню Sharq заявив, що ціна на "чорне золото" перевищить 250 доларів за барель в тому випадку, якщо Захід введе ембарго на поставки іранської нафти.

Заява глави іранського МЗС було зроблено після того, як 1 грудня його колеги з країн Євросоюзу прийняли додаткові санкції відносно Тегерана.

Питання про нафтове ембарго також було піднято, однак погодити введення заборони на імпорт іранської нафти дипломати так і не змогли.

Ті з країн, які виступають за обмеження нафтових поставок з Ірану, вважають цей захід необхідним, оскільки, на їхню думку, вона підриває фінансові можливості Тегерана в області розробки ядерної зброї.

Реклама:

Як повідомляє "РИА Новости", США і низка країн Заходу підозрюють Іран в розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома.

Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма спрямована виключно на задоволення потреб країни в електроенергії.

США, Великобританія, Канада і Євросоюз ввели проти Тегерана додаткові санкції після доповіді Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) щодо ядерної програми Ірану, яке заявило, що Іран до 2003 року вів роботи, спрямовані на створення ядерної зброї.

На думку представників агентства, подібна діяльність може вестися до цього дня. Рада керуючих МАГАТЕ 18 листопада прийняла резолюцію, закликавши Іран відкрити доступ експертам агентства до ядерних об'єктів та активізувати співпрацю між Іраном і агентством.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!