Влада перевірить, звідки в українців гроші на квартири

Субота, 24 грудня 2011, 16:14

Держава вирішила подбати, щоб українці продавали квартири тільки за ринковими цінами і платили відповідні податки.

А податкова, у свою чергу, перевірить, звідки саме взялися гроші на дорогу покупку, пише ТСН.

Як розповіли у Фонді держмайна, після оцінки вартості житла в БТІ, ціна відрізнялася від ринкової в десятки разів, чим нерідко користувалися при продажу квартир. "Не менше, ніж відсотків 80, мають заниження ціни", - повідомив глава підкомітету ВР з питань податкової та митної політики Андрій Пінчук.

За законом, один 1% проданого житла людина платить у Пенсійний фонд, ще відсоток - держмито за нотаріальне оформлення. Їх і "платили" саме з інвентаризаційної вартості.

Реклама:

В результаті на папері середня вартість проданої квартири в Україні навіть не дотягувала до ста тисяч гривень, і держава втрачала 2,5 мільярда гривень.

Зараз кожен об'єкт по 400-800 гривень "обраховують" уже компанії-оцінювачі, які підпорядковуються Фонду держмайна. Він до Нового року повинен затвердити мінімальну вартість квадратного метра в різних містах і районах. Поки діє тимчасовий документ-рекомендація, який максимально наближений до ринкової вартості, але за спрощеною системою.

"Це обов'язок громадянина, якщо він продає і отримує реально ту суму, 60 тисяч доларів - він повинен з неї сплатити цей податок", - запевняє Пінчук.

Натомість депутати запропонували іншу схему, за якою роботу оцінювачів контролюватиме ще й податкова.

Відповідний законопроект незабаром буде розглядатися в першому читанні. Походження грошей доведеться доводити документально. Порушники будуть нести адміністративну та кримінальну відповідальність. Або ж платити 15-17% вартості покупки як податок.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!