Янукович хоче ціну на газ "європейську мінус 100 доларів"

Середа, 21 грудня 2011, 12:55

Україна може оплачувати російський газ за чинним тарифом, тому буде добиватися суттєвої знижки.

Про це заявив президент Вiктор Янукович на прес-конференції у середу.

"Спадщина, яку ми отримали в 2010 році, для нас дуже важка. Щомісяця ми платимо майже мільярд доларів за газ. Щомісяця стоїть питання, де взяти ці гроші. 500 млн доларів ми збираємо за спожитий газ з наших споживачів. А 500 мільйонів кожен місяць нам потрібно десь знаходити. Або вилучати їх з фінансової системи України, або брати кредити, які лягають на наш національний борг. Два роки поспіль ми живемо в такому стані. За два роки ця сума в лютому буде 12 млрд доларів", - наголосив Янукович.

При цьому глава держави відзначив, що тарифи на газ для населення пiдвищувати наразi не можна.

Реклама:

"Звичайно, ми бачимо, що далі підвищувати (ціну на газ для споживачів) нема куди. Ми не можемо перекладати цю проблему на громадян нашої країни. Тому ми не стали підвищувати тарифи на 50%, як це вимагав МВФ. Але далі так тривати не може ", - сказав він.

У зв’язку з цим, за його словами, Київ має намiр домогтися зниження цiни на росiйський природний газ на рiвнi європейської з урахуванням знижки у 100 доларiв згiдно із харкiвськими угодами.

"Ми вбачаємо наш нацiональний iнтерес у зниженнi цiни на газ на рiвнi європейському. Нам необхiдна цiна європейська, справедлива. А з урахуванням харкiвської угоди, звiсно, ми будемо хотiти i будемо, точнiше, вимагати, i будемо мати таку можливiсть знизити вiд цього (європейського) рiвня на 100 доларiв. Ось таку цiну ми хочемо отримати для України", - сказав Янукович.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!