Меркель закликала створити "фіскальний союз"

П'ятниця, 2 грудня 2011, 20:07

Німецький канцлер Ангела Меркель каже, що у намаганнях подолати боргову кризу єврозони Європа працює над створенням "фіскального союзу".

Промовляючи у Бундестазі, вона наголосила, що необхідно підписати нову угоду ЄС, щоб створити такий союз, який би контролював фінансову політику країн-членів, повідомляє агентство ВВС.

У понеділок вона має зустрітися із французьким президентом Ніколя Саркозі, який також закликав до змін до Лісабонської угоди.

Вони мають узгодити спільні пропозиції, які будуть представлені на зустрічі європейських лідерів наступного тижня.

Реклама:

Багато аналітиків вважають, що той саміт є критичним моментом у намаганнях подолати кризу.

У своїй промові Меркель пообіцяла "конкретні кроки до створення фіскального союзу".

"Нам потрібна бюджетна дисципліна та ефективний механізм для боротьби із кризою. Таким чином ми повинні внести зміни в угоди або створити нові угоди", - сказала Меркель.

Як выдомо, німецький уряд наполягав на внесенні змін, щоби надати повноваження ветувати національні бюджети у єврозоні, прийняті з порушення існуючих правил.

"Ми розпочали новий етап в європейській інтеграції", - сказала Меркель. Втім, вона наголосила, що це тривалий процес, який триватиме роками.

У четвер Ніколя Саркозі сказав, що нова угода ЄС необхідна для того, щоб захистити місце Європи у світі.

"Ми повинні дати відсіч всім тим, хто сумнівається у стабільності євро та спекулює щодо долі єдиної валюти", - наголосив він.

Саркозі сказав, що євро може припинити своє існування, якщо країни єврозони не зберуться із силами і не протистоятимуть всім проблемам разом.

Він зазначив, що Франція та Німеччина повинні відіграти ключову роль в забезпеченні "зони стабільності".

Однак він відкинув припущення, що національні бюджети можуть ухвалювати та регулювати у Брюсселі, додавши, що Франція не відмовиться від суверенітету.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!