Українські банки несподівано "залило" вільними грошима

П'ятниця, 2 грудня 2011, 15:20

Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків на ранок другого грудня зросли до 21,3 млрд грн.

Про це пише газета "Дело" із посиланням на дані НБУ.

Це максимальний показник за останні півроку - з 7 червня. При цьому за останній день залишки коштів виросли відразу на 3,8 млрд грн.

Як відомо, менше двох тижнів тому на банківському ринку України спостерігався гострий дефіцит ліквідності.

Реклама:

Так, до ранку 21 листопада залишки на кореспондентських і транзитних рахунках українських банків знизилися до 9,9 млрд грн. Це один з найнижчих показників за останні п'ять років.

Причина зростання ліквідності банківської системи - регуляторні нововведення Нацбанку.

Так, з 30 листопада набула чинності постанова № 407, згідно з якою на окремому рахунку НБУ необхідно буде тримати тільки 70% обов'язкових резервів (ці кошти, по суті, "заморожені"), інші 30% можна буде зберігати на кореспондентському рахунку банку.

Раніше на окремий рахунок НБУ перераховувалися всі 100% резервів.

Також, на зустрічі скарбників банків з представниками регулятора 22 листопада останні пообіцяли згодом трохи додати короткострокової ліквідності через тендери.

Як повідомлялося, найжорсткішого за останні п'ять років грошового "голодування" українські банки зазнали на початку вересня, коли залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках комерційних банків (на ранок 8 вересня) впали до 9,39 млрд грн. Це мінімальний показник з 26 вересня 2006 року.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!