Імпортери нафтопродуктів не уникнуть розслідування

Понеділок, 19 грудня 2011, 09:54

Імпортерам нафтопродуктів не вдалося оскаржити в суді рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі про проведення розслідування на ринку, в результаті якого можуть бути введені загороджувальні мита для палива.

Окружний адміністративний суд Києва відхилив позов "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" про скасування спеціального розслідування щодо імпорту нафтопродуктів в країну, пише газета "Комерсант-Україна".

Постанову за позовом, поданим до Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі (МКМТ) при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі (МЕРТ), суд ухвалив ще 5 грудня, в п'ятницю воно було розміщене у єдиному держреєстрі судових рішень.

У своїй постанові суд вказує, що асоціація зажадала скасувати і визнати незаконним розпочате розслідування на тій підставі, що воно прийнято МЕРТ поза його повноважень і "способом, не передбаченим законодавством України".

Реклама:

Зокрема, асоціація вважає, що рішення МЕРТ не було обґрунтоване достатніми доказами зростання імпорту нафтопродуктів в Україну.

Також позивач стверджує, що МКМТ ще не була сформована, коли було прийняте рішення про початок спецрозслідування.

Проте суд визначив, що документи про зростання імпорту надані Міністерством енергетики та вугільної промисловості на підставі матеріалів Державної митної служби та Державного комітету статистики, що є достатньою підставою для порушення розслідування.

Крім того, суд вказав, що, за даними МЕРТ, на момент початку розслідування МКМТ була вже сформована.

У постанові суду також зазначається, що асоціація є некомерційною організацією, тому розслідування не може порушити її прав як суб'єкта ринку.

"При цьому жоден з членів асоціації не заявив у справі позовних вимог", - йдеться в документі.

Суд також підтвердив правомірність результатів розслідування.

Як відомо, спецрозслідування щодо імпорту нафтопродуктів було ініційоване Міненерго та нафтопереробниками.

У компаніях наполягали на введенні мит для захисту виробників.

У 2010 році, за даними Міненерго, імпорт нафтопродуктів в Україну зріс з 3,8 млн т до 4,5 млн т, що склало близько половини ринку.

68% імпорту займало паливо з країн Митного союзу - Білорусі, Казахстану і Росії, де експорт нафти не обкладається митом, тоді як при постачаннях російської нафти в Україну мита становлять близько 303 доларів.

На цьому імпортери зупинятися не мають наміру - Росія і Білорусь у уже домовилися про збільшення поставок у 2012 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: