ЄБРР може дати "Енергоатому" 300 мільйонів євро на безпеку АЕС

Четвер, 15 грудня 2011, 20:40

Європейський банк реконструкцiї i розвитку може надати держпiдприємству "НАЕК "Енергоатом" кредит пiд державнi гарантiї на суму до 300 млн євро на реалiзацiю програми пiдвищення безпеки українських атомних електростанцiй.

Вiдповiдний проект рада директорiв планує розглянути на засiданнi 18 вересня 2012 року, повідомляє агентство "Інтерфакс-Україна" із посиланням на прес-службу ЄБРР.

Згiдно з документом, загальна вартiсть проекту оцiнюється в 1,45 млрд євро.

Передбачається, що такий самий кредит, як i ЄБРР, видiлить на реалiзацiю проекту агентство Євросоюзу з атомної енергетики Euratom.

Реклама:

Як повiдомлялося, "Енергоатом" у серпнi 2010 року заявив, що розраховує пiд державнi гарантiї залучити близько 1 млрд євро у ЄБРР та Euroatom на реалiзацiю програми пiдвищення безпеки українських АЕС.

У липнi 2011 року "Енергоатом" оцiнював вартiсть семирiчної програми з пiдвищення безпеки АЕС у 1,18 млрд євро та розраховував, що близько 70% її буде профiнансовано завдяки кредитам ЄБРР та Euroatom, а решта - за рахунок власних коштiв.

Необхiднiсть залучення таких коштiв обумовлена вiдсутнiстю в тарифi компанiї на вiдпуск електроенергiї необхiдних коштiв на реалiзацiю цiєї програми.

Реалiзацiя програми дасть змогу привести рiвень безпеки українських блокiв до мiжнародних вимог, а також забезпечить виконання в повному обсязi мiжнародних зобов'язань України щодо пiдвищення безпеки дiючих АЕС.

"Енергоатом" ранiше вже залучав у ЄБРР та Euratom кредитнi кошти на пiдвищення безпеки другого енергоблоку Хмельницької АЕС та четвертого - Рiвненської АЕС.

У серединi 2004 року НАЕК, ЄБРР та Euratom пiдписали пакет угод про надання кредиту розмiром 125 млн доларів.

У березнi 2007 року ЄБРР надав "Енергоатому" перший транш розмiром 49 млн євро.

Програма пiдвищення безпеки другого енергоблоку Хмельницької АЕС та четвертого - Рiвненської АЕС завершилася в листопадi 2010 року.

"Енергоатом" є оператором усiх дiючих АЕС України. Експлуатує Запорiзьку, Южно-Українську, Рiвненську та Хмельницьку станцiї, оснащенi водо-водяними енергетичними реакторами, загальною встановленою електричною потужнiстю 13,835 ГВт.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: