Прокуратура забрала у банка землю на житло для депутатів

Четвер, 1 грудня 2011, 15:47

Господарський суд Києва задовольнив позов прокуратури Києва, яка вимагала розірвати договір іпотеки великої земельної ділянки в центрі Києва, укладений між компанією "ВК-Брок" і Ерсте Банком.

Спірна земельна ділянка займає площу понад 1 гектар і розташована в центрі Києва по вул. Глибочицька 73-77, приєднуючись до дитинця старого міста, пише газета "Дело".

Раніше вона була виділена Верховній раді під будівництво житлового будинку для депутатів парламенту, проте плани народних обранців на житлоплощу зіпсувала Київрада Леоніда Черновецького.

У 2007 році підопічні мера проголосували за продаж цієї землі комерційній компанії "ВК-Брок" (раніше цю фірму очолював Євген Шевчук, який згодом керував фракцією блоку мера Леоніда Черновецького в Шевченківській райраді столиці).

Реклама:

Пізніше, в 2008 році "ВК-Брок" уклала договір іпотеки з Ерсте Банком, за яким гектар землі перейшов в якості застави австрійському банку.

Фірма "ВК-Брок" виступила поручителем за кредитом, виданим фінансовою установою кіпрській компанії "Серджфілт Пропертіз Лімітед".

А в 2010 році "ВК-Брок" і Ерсте Банк уклали ще один договір, за яким земля, яка перебуває в іпотеці, була передана фінансовій установі у власність.

Верховна рада з 2007 року через суди добивається повернення гектара землі. Пізніше до неї приєдналася прокуратура столиці.

Спільними зусиллями була виграна низка судових позовів, якими рішення Київради про продаж землі, раніше переданої парламенту, було визнане недійсним.

9 листопада 2011 р. прокуратурі вдалося усунути останню перешкоду - Господарський суд Києва задовольнив її позов і визнав недійсним договір іпотеки, укладений приватною фірмою з австрійським банком. Таким чином, всі рішення про відчуження землі стали нелегітимними.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!