Учасники ринку пропонують захистити Депозитарій від монополії

Четвер, 1 грудня 2011, 13:42

У найближчі дні у Раді з'явиться альтернативний законопроект про депозитарну систему від профучасників ринку обліку цінних паперів.

Як стало відомо "Экономическим известиям", Професійна асоціація реєстраторів і депозитаріїв до кінця поточного тижня розраховує зареєструвати проект закону "Про депозитарну систему України".

Це законопроект розроблений спільно з народним депутатом (БЮТ) Сергієм Терьохіним.

Після чого його відправлять на розгляд у комітети паралельно з законопроектом Кабінету міністрів.

Реклама:

Асоціація депозитаріїв виступила з жорсткою критикою урядового проекту закону № 9428 від 08.11.11 "Про систему депозитарного обліку цінних паперів".

Асоціація депозитаріїв бачить Центральний депозитарій юридичною особою, що створюється і функціонує в організаційно-правовій формі непідприємницького товариства.

Що дозволить уникнути корпоративних конфліктів і незаконних спроб отримати прямий або непрямий контроль над Центральним депозитарієм (законопроект Кабміну передбачає функціонування Центрального депозитарію цінних паперів у формі публічного акціонерного товариства).

"Цінні папери, що належать депоненту, зберігає і враховує депозитарна установа, уповноважена видавати виписки з рахунку в цінних паперах депонента - підтвердження права власності. Такий підхід гарантує високий рівень захищеності прав інвесторів", - йдеться в пояснювальній записці до проекту закону.

Цілісність і єдність депозитарної системи, на думку профучасників, забезпечить "можливість прийняття рішення про передачу державних цінних паперів на депозитарне обслуговування в Центральний депозитарій через два роки з моменту набуття чинності закону", а також відсутність окремого обліку цінних паперів кожної з 10 існуючих фондових бірж.

Запобігти штучному перерозподілу, монополізації, підвищенню цін і зниженню якості наданих послуг на ринку депозитарних послуг можливо буде завдяки введенню "оптимального "ринкового" розподілу функцій між Центральним депозитарієм і депозитарною установою".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!