МОЗ виступає за підвищення тютюнових акцизів

Вівторок, 8 листопада 2011, 17:34

МОЗ пропонує пiдвищити акцизи на тютюновi вироби в Українi.

Про це передає "Інтерфакс Україна".

Пiдвищення акцизних ставок на тютюновi вироби з початку 2012 року дасть змогу збiльшити надходження до держбюджету України вiд цього збору до 18 млрд грн, повiдомив заввiддiлу контролю над тютюном Українського iнституту стратегiчних дослiджень Мiнiстерства охорони здоров'я Костянтин Красовський.

За його словами, у Верховнiй радi було зареєстровано законопроект (№9096) про пiдвищення ставок акцизу на тютюновi вироби, проте його вiдкликав сам автор, хоча МОЗ цiлком пiдтримує таку iнiцiативу.

Реклама:

Красовський зазначив, що без пiдвищення ставок акцизу бюджетнi надходження у 2012 роцi залишаться такими самими як i в 2011 роцi, за пiдсумками якого вони очiкуються на рiвнi 15-16 млрд грн.

При цьому вiн додав, що цього року акцизнi збори зростуть порiвняно з 2010 роком, коли вони становили 13 млрд грн.

За словами представника Мiнохоронздоров'я, якщо в Українi ставка акцизу на тютюновi вироби не збiльшиться або її лише проiндексують на рiвень iнфляцiї, то наступного 2012 року збiльшення доходiв бюджету вiд тютюнових акцизiв не буде.

"З 1 сiчня цього року у нас трохи проiндексували специфiчну ставку акцизу, внаслiдок чого цiна за пачку зросла на 20 копiйок, але, як свiдчать данi Держстату, протягом 2011 року цигарки реально подешевшали", - сказав Красовський.

"Якщо у влади є бажання, ми готовi представити свої економiчнi розрахунки, якi будуть наслiдки за рiзних варiантiв пiдвищення акцизiв", - уточнив Красовський.

За його словами, iндекс споживчих цiн на всi товари i послуги перевищує iндекс споживчих цiн на тютюновi вироби, а це означає, що реальнi цiни на цигарки зменшуються.

"Наша принципова позицiя - зростання акцизiв має забезпечувати зростання цiн на тютюновi вироби бiльше за рiвень iнфляцiї. Просто iндексацiя специфiчних ставок акцизiв цього не забезпечить", - уточнив Красовський.

Нагадаємо, що в Українi в сiчнi-вереснi 2011 року було вироблено 73,8 млрд штук тютюнових виробiв, зокрема 67,1 млрд цигарок iз фiльтром, без фiльтру - 6,6 млрд шт., тютюну трубкового - 9,2 млн од.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: