Облгази зможуть обмежувати постачання газу комуненерго

Четвер, 3 листопада 2011, 12:02

Уряд знайшов спосіб, як не допустити зростання заборгованості теплокомуненерго за спожитий газ перед НАК "Нафтогаз Україна".

Постачальники природного газу отримають право обмежувати його постачання споживачам, крім населення, до технологічного мінімуму в разі несплати або неповної оплати палива, пише видання "Комерсант Україна".

Ця норма міститься в урядовому законопроекті N9374, текст якого був оприлюднений на сайті парламенту.

Цей мінімум - методику його розрахунку визначать Міненерго та МінЖКГ - буде "забезпечувати номінальне функціонування підприємства і не допустить виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру".

Реклама:

Обмежувати постачання газу нижче цього рівня заборонять. Одночасно із закону "Про теплопостачання" буде вилучено мораторій на відключення в опалювальний сезон теплокомуненерго від систем енерго-, газо-і водопостачання.

Таким чином, у разі неплатежів облгази зможуть різко скоротити постачання газу ТКЕ.

У пояснювальній записці до законопроекту наголошується, що такі заходи дозволять "значно підвищити рівень розрахунків за природний газ і покращити фінансовий стан НАК "Нафтогаз Україна".

Це означає, що під загрозою скорочення поставок газу вже зараз знаходяться всі українські міста.

За даними ДК "Газ Україна", на 31 жовтня всі підприємства в 27 регіонах мають борги за спожитий газ в опалювальний сезон 2010-2011 років.

Їх сумарна заборгованість становить 3,93 мільярда гривень. Хоча ще на 1 липня борг підприємств теплової енергетики досягав 13 мільярдів гривень.

Джерело видання, близьке до НАК, повідомило, що ухвалення закону не приведе до того, що населення позбудеться теплопостачання:

"Ніхто не дозволить ввести такі технологічні мінімуми для теплокомуненерго, які залишать людей взимку з холодними батареями Але постачання газу для боржників все ж скоротять. Ця ініціатива запропонована парламенту для того, щоб місцеві органи влади, побоюючись зростання соціального невдоволення, натиснули на комунальні підприємства і змусили їх розрахуватися за газ. Адже ТКЕ отримують від населення платежі в обсязі більше 90%, а з нами розраховуватися не поспішають".

Учасники ринку визнають, що населення майже повністю оплачує спожиту теплову енергію, борги ж ростуть з іншої причини.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!