Ярошенко просить Януковича ветувати повернення ПДВ зернотрейдерам

Четвер, 3 листопада 2011, 11:14

Міністр фінансів Федір Ярошенко звернувся з листом до президента Віктора Януковича з проханням застосувати право часткового вето до нещодавно прийнятих Верховною радою змін до Податкового кодексу, а саме до поправки про поновлення відшкодування зернотрейдерам ПДВ при експорті зерна.

Як стало відомо DT.UA, таке прохання Ярошенко аргументував тим, що повернення ПДВ призведе до непрямих втрат бюджету у розмірі більше 5 мільярдів гривень, оскільки це, у свою чергу, не узгоджується із зобов'язаннями перед МВФ щодо скорочення дефіциту держбюджету.

За словами обізнаного джерела видання, обговорювався також і інший варіант скасування прийнятої Радою 20 листопада 236-ї поправки до урядового законопроекту №8521 про внесення змін до Податкового кодексу щодо спрощеної системи оподаткування.

Так, закон пропонувалося підписати в цілому, і вже після цього внести до Ради нові зміни, які скасували б цю поправку.

Реклама:

Однак, враховуючи те, наскільки серйозно зернотрейдери пролобіювали серед депутатів повернення ПДВ, скасування цієї поправки після набуття нею чинності виглядає вельми нереалістично.

Нагадаємо, що за цю поправку авторства народного депутата Юрія Литвина - Народна партія, Блок Литвина проголосували 280 депутатів.

Цією поправкою запропоновано абзац другий пункту 15 розділу ХХ ПК доповнити словами "окрім операцій з вивезення у митному режимі експорту таких культур, сільськогосподарськими підприємствами виробниками і підприємствами, які безпосередньо придбали такі зернові культури у сільськогосподарських підприємств-виробників, які обкладаються нульовою ставкою ПДВ".

Раніше з аналогічним проханням до Януковича від імені найбільших світових зернотрейдерів, представлених в Україні, звернулася Американська торгова палата.

У відкритому листі на адресу президента вона просить ветувати зміни до ПК у частині повернення з 1 січня 2012 роки практики відшкодування ПДВ при експорті зернових, оскільки це створює непрозорі переваги для окремих гравців ринку.

Нагадаємо, що скасування нульової ставки ПДВ на операції експорту зерна набуло чинності з 1 липня 2011 року.

Зазначимо, що в тому форматі скасування ПДВ без компенсаторних механізмів вдарило по аграріям, а не по тому, на кого його було націлено.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: