Думка експерта: Україна продовжить торгувати у "мінусі"

Середа, 16 листопада 2011, 15:43

Україна значно погіршила показник сальдо зовнішньої торгівлі товарами - у вересні 2011 року імпорт товарів перевищив експорт на 1.4 млрд доларів, і за результатами 9 місяців торговий "мінус" склав 9,543 млрд доларів.

Як зазначив начальник відділу аналізу фінансових ринків "ING Банку Україна" Олександр Печеріцин, погіршення у вересні стану зовнішньоторговельного балансу стало очікуваним для учасників ринку, і відповідає погіршенню настроїв на зовнішніх ринках, які сильно постраждали від світової фінансової кризи.

"Продовження зростання обсягів експорту за місяць (28.2% в річному виразі) не є, однак, достатнім для компенсації зростання обсягів імпорту (36.0%)", - відзначив він.

Експерт пояснив, що уповільнення зростання експорту викликане скороченням попиту на продукцію металургії.

Реклама:

Зокрема, показники зростання обсягів експорту сталеливарної промисловості знизилися у вересні до 11.9% у річному вирахуванні - у порівнянні із середньорічним показником за 2011 р. в 36.3%.

"З іншого боку, значні темпи зростання імпорту підтримуються високим рівнем внутрішнього споживання, викликаного зростанням доходів населення, активізацією роздрібного кредитування в національній валюті, а також зростанням ціни імпортованого з Росії газу. Зокрема, більш активне роздрібне кредитування, очікування введення імпортних мит на автомобілі, а також зростання внутрішнього інвестиційного попиту підтримали дуже високі показники в секторі машинобудування (66.9% у вересні). Зростання ціни на імпортований газ також викликало підвищення на 35.6% обсягів імпорту енергоресурсів", - додав він.

На думку експерта "ING Банку Україна", зовнішньоторговельний баланс в 2011 р. залишиться в негативних значеннях через скорочення попиту на зовнішніх товарних ринках.

Разом із тим, в четвертому кварталі 2011 р. він не очікує значного погіршення ситуації.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!