Українські банки готуються до нової кризи

П'ятниця, 11 листопада 2011, 10:06

Українським банкам стає дедалі важче видавати кредити й залучати нові кошти, попри позитивну динаміку української економіки – стверджують і банкіри, і незалежні експерти.

Відтак, фахівці очікують, що частина іноземних фінансових установ будуть згортати свою діяльність в Україні, передає Радіо "Свобода".

Незважаючи на позитивні тенденції української економіки, як то утримання інфляції в Україні на рівні нижче ніж 10%, зменшення частки державного боргу у ВВП і припинення відтоку депозитів із банків, про які говорить керівник групи радників Національного банку Валерій Литвицький, банкіри налаштовані зовсім не оптимістично.

Так, голова правління "Правекс-банку" Сергій Наумов розповів, що йому довелося переглянути трирічну стратегію розвитку банку, через те що його фахівці не бачать можливостей для динамічного розвитку.

Реклама:

"Проблема з ліквідністю. Одного ранку банки прокинулися і побачили, що є дефіцитними. Почали рости ставки депозитів. А коли вони є вищими ніж 20% – дуже важко фінансувати іпотеку і корпоративний сектор. Невідомо, що й кого кредитувати. Споживче кредитування вже лімітоване. Кризу ліквідності бачимо і в Європі. Тоді навіщо нам утримувати велику потужну мережу, якщо вона не надає послуг?", – зазначає він.

У такій ситуації, очікує керівник банку, будь-яке відчутне коливання валютного курсу спричинить величезні збитки фінансових установ.

Серед своїх проблем українські банкіри називають і велику питому вагу проблемних кредитів, частина з яких залишилася ще від часів останньої фінансової кризи, і недостатню довіру українських громадян до гривні, а також ті обмеження роботи з іноземними валютами, які нещодавно запровадив Нацбанк.

А головне – банки жодним чином не можуть спрогнозувати дії українського уряду, і через таку невизначеність фінансові інвестори не йдуть до України, резюмує колишній керівник банку "Форум" Ярослав Колесников.

Нацбанк розуміє ситуацію на фінансовому ринку і робить усе, щоб банки могли стабільно працювати, говорить керівник департаменту НБУ Олена Щербакова.

"Нацбанк сьогодні робить багато. Ми зустрічаємося з інвесторами, як з іноземними, так і з українськими, обговорюємо те, як вони бачать своє майбутнє. Ми з урядом змогли збалансувати ситуацію на валютному ринку, і зростання інфляції дуже помірне. І що найбільш значне – припинився відтік депозитів населення. Немає перекидання депозитів у іноземну валюту, і це позитивно впливає на стан банківської системи", – говорить вона.

Однак закордонні експерти не такі оптимістичні в оцінках. Зокрема, міжнародна консалтингова компанія McKinsey & Company визнала українські банки найуразливішими у Східній Європі через високі ризики, проблемні кредити і залежність від іноземного капіталу.

Експерти рекомендують урядові для стимулювання банківської системи використовувати м’якші методи регулювання фінансового ринку, виводити економіку з тіні, не обмежувати можливості банків і не змушувати їх фінансувати дефіцит бюджету, а також стимулювати кредитування, але за рахунок коштів власної економіки, а не закордонних вливань.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!