Думка експерта: "Укргазвидобування" готують до приватизації

Вівторок, 1 листопада 2011, 17:44

Дочірня компанія "Нафтогазу" – "Укргазвидобування" оголосила про залучення найбільшої за останні роки кредитної лінії в розмірі 800 мільйонів гривень у банку "Надра".

При річній виручці від продажу газу в 5 мільярдів гривень "Укргазвидобуванню" буде непросто повернути позикові кошти банку, в якому ще півроку тому працювала тимчасова адміністрація.

Відсутність заяв про призначення позикових коштів дозволяє припустити, що даний кредит стане першим етапом підготовки "Укргазвидобування" до приватизації, коментує директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич.

Хоча "Укргазвидобування" і виявляла активність на ринку позикового капіталу протягом останнього року, розміри залучених компанією кредитних ліній були набагато скромніші угоди з "Надра банком".

Реклама:

Так, навесні 2011 року "Сбєрбанк" переміг у тендері на надання "Укргазвидобування" кредитної лінії на 100 мільйонів гривень строком на 12 місяців.

Ставка за кредитом становила 16% річних. Ще 50 мільйонів доларів надав держкомпанії Промінвестбанк під 10% річних.

"Надра банк" раніше не кредитував підприємства, що входять в структуру "Нафтогазу".

"Протягом останніх трьох років дана фінансова організація відчуває значні труднощі при виконанні зобов'язань перед вкладниками і до цих пір не в повній мірі відновила свою фінансову стабільність. Стрімке входження "Надра Банку" у вузьке коло фінорганізацій, допущених до кредитування "Нафтогазу", стало можливе після завершення операції з його придбання швейцарським офшором Centragas Holding, що належить Дмитру Фірташу", - вважає Марунич.

"Укргазвидобування", також як і "Надра банк", не може похвалитися стійким фінансовим становищем.

"Керівництво компанії постійно заявляє про хронічну нестачу коштів і надлишкове податкове навантаження. Реалізуючи газ власного видобутку "Нафтогазу" за ціною 350 гривень за тисячу кубометрів без ПДВ, компанія постійно просить в уряду підняти ціну щонайменше вдвічі - до 700 гривень. Таким чином, від основного виду діяльності - продажу природного газу компанія щорічно отримує всього близько 5,2 мільярда гривень", - підкреслив Марунич.

Для погашення кредитної лінії одного лише банку "Надра банку", продовжив він, "Укргазвидобуванню" необхідно буде виплатити протягом року майже 1 мільярда гривень, тобто 20% виручки.

"Враховуючи відверто популістську риторику кабінету Азарова, до парламентських виборів ціна газу підвищуватися не буде, а значить "Укргазвидобуванню" не варто розраховувати на додаткові доходи від його реалізації", - додав він.

"Беручи до уваги заявлену урядом і Міненерго лінію на поділ "Нафтогазу", можна припустити, що не підйомний кредит "Надра банку" стане першим кроком у підготовці "Укргазвидобування" до приватизації. Ця компанія, яка контролюється менеджментом Фірташа, буде і далі нарощувати кредиторську заборгованість перед банком Фірташа".

Згодом, коли держава прийме рішення про приватизацію "Укргазвидобування", кредитори серйозно вплинуть на процес визначення майбутнього господаря держпідприємства.

До переходу "Укргазвидобування" в приватні руки менеджмент держкомпанії в змозі реалізувати ряд непрофільних проектів, ціною в мільярди гривень.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!