Ризики девальвації гривні змусять НБУ посилити контроль за валютою – ЗМІ

Вівторок, 1 листопада 2011, 10:19

Ризики девальвації гривні змусять НБУ ще більше посилити контроль за валютою українців.

У понеділок, 31 жовтня, FATF - міжнародна організація, яка розробляє заходи по боротьбі з відмиванням грошей - виключила Україну з так званого "сірого списку", пишуть "Комментарии".

У цей список Україна була поміщена в березні 2010 року через невиконання вимог Організації.

А саме: депутати не прийняли в термін закони про боротьбу з відмиванням грошей і фінансуванням тероризму.

Реклама:

Затягування ухвалення цих документів загрожувало країні попаданням вже в "чорний" список FATF, який передбачав вже фінансові санкції для країни, в якій процвітають "брудні" гроші.

До цього не дійшло, і Організація обмежилася просто посиленим моніторингом України.

З іншого боку стало відомо, що серед головних вимог FATF не було закликів про "паспортизації" купівлі / продажу валюти. А саме бажанням Організації в Нацбанку пояснювали свою ініціативу поміняти правила роботи обмінок.

"Введення паспортів - це був тактичний хід НБУ. Побачивши у вересні тиск на курс валюти, він просто вичерпав внутрішній інструментарій і не придумав нічого кращого, як вдатися до давно випробуваним механізмам".

"Це рецидиви 90-х років, застосування таких механізмів призводить до зворотного ефекту - виникає паніка та ажіотаж, замість того, щоб заспокоїти ринок. Люди привчені до того, що якщо вводяться адміністративні перепони, значить, варто чекати змін", - розповів Олексій Кущ, радник президента Асоціації українських банків.

За словами фінансистів, "лібералізація" поглядів FATF на фінансову ситуацію в Україні не поверне українцям обмінники в тому вигляді, в якому вони існували ще місяць тому.

"Це неможливо з причини амбіцій керівництва НБУ, повернутися, означатиме власну некомпетентність і помилковість дій, яка призвела до збитків для країни. Ці збитки складаються головним чином з дестабілізації валютного ринку, у населення штучно викликали панічні настрої", - спрогнозував Віктор Суслов, екс-міністр економіки України.

У свою чергу, Андрій Новак, голова комітету економістів України, не виключає, що невелике послаблення, що НБУ дозволив українцям з минулої п'ятниці, вже найближчим часом може змінитися на більш жорсткі заходи "нагляду" і контролю".

Адже для пом'якшення валютної політики Нацбанку потрібна впевненість у силі гривні, в стабілізації її курсу. А сьогодні такої впевненості у Центробанку немає.

"Передумов для стабілізації немає. Тому, що є три основних негативних чинники: негативне зовнішньоекономічне сальдо, високі темпи реальної інфляції і величезний держборг. Ці фактори створюють небезпеку для девальвації гривні. І якщо не будуть змінюватися хоча б два з трьох факторів на позитивні, то гривня буде знаходиться в стадії небезпеки девальвації. Тому не виключено, що НБУ буде приймати додаткові більш жорсткі рішення по принципам і формам обміну валют на території України", - вважає Новак.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!