Цукровики хочуть припинення пільгового імпорту цукру-сирцю

П'ятниця, 28 жовтня 2011, 09:46

Галузева асоціація "Укрцукор" 20 жовтня звернулася до президента Віктора Януковича з проханням доручити Мінекономрозвитку і Мінагрополітики провести переговори з членами СОТ про відмову від пільгового імпорту цукру-сирцю в цьому маркетинговому році.

Про це пише видання "Комерсант Україна".

В "Укрцукрі" вказують на перевиробництво бурякового цукру. Так, за даними асоціації, при рівні споживання цукру в країні в 1,86 мільйона тонн його виробництво в цьому сезоні становитиме більше 2,1 мільйона тонн.

З урахуванням квоти СОТ - 260 тисяч тонн і перехідних залишків ця цифра може перевищити 2,7 мільйона тонн.

Реклама:

Директор департаменту зовнішньоекономічних зв'язків Міністерства аграрної політики Тарас Качка зазначає, що відомство вже розглядає звернення асоціації.

"Нам потрібно переконати 152 країни світу. Зараз ми аналізуємо ситуацію", - говорить він.

Якщо рішення не буде прийнято, великий обсяг продукту на ринку обвалить ціни, упевнений гендиректор "Кернел-Трейд" Костянтин Литвинський.

"На внутрішньому ринку ціни вже знизилися з 8,5-9 тисячі гривень за тону на початку червня до 6 тисяч гривень за тону на початку вересня".

Деякі заводи вже зараз перестають приймати буряк на переробку, так як ціна цукру опинилася на 10-15% нижче собівартості його виробництва, стверджує голова наглядової ради компанії "Техно-центр" Юрій Келестин - володіє Володимир-Волинським і Горохівським цукровими заводами.

На думку партнера юридичної фірми Astapov Lawyers Олега Мальського, якщо уряд представить переконливі докази, що ситуація на українському ринку цукру носить загрозливий характер, шанси на успішне завершення таких переговорів великі.

"Згідно з правилами СОТ, у разі критичного стану внутрішнього ринку країна має право вводити тимчасові обмеження. Причому така можливість передбачена саме для продуктів харчування", - говорить Мальський.

На його думку, українська влада може зробити упор на те, що надвиробництво загрожує різким скороченням посівів буряка на майбутній сезон, а значить, може стати причиною дефіциту цукру в майбутньому.

Келестин вважає, що з такою пропозицією будуть не згодні члени СОТ, що представляють транснаціональних імпортерів цукру-сирцю.

"Від нас можуть зажадати довести, що внутрішній ринок останні три роки був профіцитним. А він якраз був дефіцитним", - говорить директор консалтингового агентства ААА Сергій Наливка.

Пільгова квота на імпорт сирцю виправдана в разі великих обсягів експорту з країни, говорить Юрій Келестин.

Але Україна за підсумками 8 місяців поточного року, згідно з даними Держстату, експортувала всього 304 тонн цукру, з них 286 тонн - до країн СНД.

Україна експортувала понад 1 мільйон тонн цукру всього один раз - в 2006 році у вигляді цукру-сирцю, і то за давальницькою схемою.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!