Втрати власників грецьких облігацій можуть досягти 60%

Понеділок, 24 жовтня 2011, 14:20

Переговори про участь приватного сектора в програмах підтримки Греції передбачають втрати приватних інвесторів на грецьких боргових паперах до 60%.

Про це заявив прем'єр-міністр і міністр фінансів Люксембургу Жан-Клод Юнкер, який очолює робочу групу міністрів фінансів єврозони, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Раніше повідомлялося, що банки готові добровільно списати не більше 40% грецького боргу, в той час як влада ЄС наполягає на списанні не менше 50%.

"Приватні інвестори, банки, повинні прийняти вагому участь у процесі, щоб забезпечити зниження боргового тягаря Греції до прийнятного рівня в довгостроковій перспективі", - цитує заяву Юнкера агентство Bloomberg.

Реклама:

"У липні ми говорили про 21%, але цього явно буде недостатньо. Списання повинні бути істотно вище. Приблизно 50%, 60% - ось про що ми зараз говоримо", - зазначає прем'єр-міністр Люксембургу.

При цьому списання приватних інвестицій повинні проводитися на добровільній основі, примусової реструктуризації грецького держборгу не буде, сказав він.

"Якщо ми будемо вимагати примусового виконання, вийде так звана кредитна подія, і тоді все завалиться", - пояснив Юнкер.

Але якщо банки не відреагують на переговори, владі доведеться розглядати варіанти примусової реструктуризації, додав він.

"Я виключаю цей варіант, я не хочу його, оскільки він буде мати дуже серйозні наслідки, і не тільки для Греції, яка збанкрутує. Наслідки будуть серйозними для всіх інших країн єврозони, але ми не можемо дозволити банкам водити нас за ніс", - заявив голова Єврогрупи.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!