Азаров бачить тільки суцільні "плюси" для України в "зоні" з СНД

Субота, 22 жовтня 2011, 12:30

Прем'єр-міністр Микола Азаров каже, що підписання Україною угоди про зону вільної торгівлі з СНД має багато переваг.

Про це він заявив в ефірі телеканалу "Інтер", коментуючи підписання угоди 18 жовтня.

"Перш за все, стаття договору фіксує, що торгові режими договору між 8 країнами, це величезний ринок з населенням майже 260 мільйонів осіб, не можуть бути погіршені", - заявив Азаров.

"Весь режим вилучень ми повинні скасувати і уже є календарний графік скасувань. Наприклад, щодо цукру - після 2013 року, по горілці - після 2015 року", - сказав він.

Реклама:

Азаров наголосив, що угода про зону вільної торгівлі з СНД – це "вільна зона по 99% товарів".

За його словами, Україна домовилася з Росією і Казахстаном про скасування цими країнами в перспективі експортних мит на нафту.

"Вперше ми зафіксували в договорі згоду Росії та Казахстану протягом обмеженого часу скасувати ці імпортні мита", - зазначив прем'єр.

Він зауважив, сьогоднішні мита в розмірі 450 доларів за тонну нафти роблять нерентабельною роботу українських нафтопереробних заводів.

Окрім цього, Азаров зазначив, що угода про зону вільної торгівлі з СНД передбачає укладення договору про трубопровідний транспорт.

"Чому ми не можемо отримувати дешевий газ з Туркменії, бо не маємо права доступу до труби, яка проходить по території Росії. Ми відсічені", - сказав він.

Прем'єр уточнив, що протягом 6 місяців після набуття чинності документу буде укладено договір щодо трубопровідного транспорту.

Як повідомлялося, в п'ятницю депутат "БЮТ" Сергій Терьохін оприлюднив текст Договору про ЗВТ в рамках СНД та його додатки.

За словами представника опозиції, документи свідчать про "провальні" для України умови торгівлі з країнами СНД.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!