Банки дивує, чому Податкова вимагає від них платити екоподаток двічі

Середа, 19 жовтня 2011, 11:18

Асоціація "Український Кредитно-Банківський Союз (УКБС) наполягає, що стягнення екологічного податку з усіх юридичних осіб є безпідставним.

Про це йдеться у повідомленні прес-служби асоціації.

Як зазначається в ньому, питання неправомірності покладання Державною податковою службою обов’язку із сплати екологічного податку на всі без виключення підприємства обговорювалося на нараді за участю представників УКБС, Верховної ради, Мінфіну, Мінприроди, Мінрегіонбуду та ДПСУ.

"Всі присутні Міністерства підтримали позицію УКБС та вважають стягнення екологічного податку з усіх юридичних осіб безпідставним", - йдеться у повідомленні,

Реклама:

"Оскільки вони не здійснюють спеціалізованої діяльності у сфері поводження з відходами, а тому відповідно до законодавства України не є платниками екологічного податку", - підкреслюють в УКБС.

На нараді також було зазначено, що вільне тлумачення ДПСУ норм Податкового кодексу призводить до подвійної, а в деяких випадках потрійної, сплати екоподатку. Оскільки кожне спецпідприємство, яке захоронює відходи, вже закладає цей податок у вартість своїх послуг.

"Таким чином, якщо екологічний податок платитимуть усі юр особи, як бажає Податкова, то вони, як мінімум, сплачуватимуть його двічі – спочатку до бюджету, а потім у вартості послуг за вивезення та утилізацію відходів", - зазначається в повідомленні.

"У розвинутих країнах екологічний податок платять тільки ті спецпідприємства, які зберігають та захоронюють відходи, безпосередньо забруднюючи навколишнє середовище", - підкреслюють в асоціації

"Тому, податок є стимулом для утилізації та переробки відходів з метою зменшення шкоди природі, а отже і податкового навантаження", – зауважила гендиректор УКБС Галина Оліфер.

За її словами, підхід українських податківців свідчить тільки про бажання будь-якою ціною стягнути податок, не задумуючись про цілі та мету прийняття Податкового кодексу.

Голова асоціації наголошує, що ці заходи погіршують позиції України в глобальному рейтингу Doing Business - простота ведення бізнесу - за показником "сплата податків". Україна займає 181 місце із 183 країн.

Як повідомлялося, у вівторок Верховна рада збiльшила на 125 мільйонів гривень доходну частину спецiального фонду державного бюджету 2011 року шляхом зарахування надходжень вiд збору за забруднення навколишнього природного середовища.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!