Банки відпустили ставки у велике плавання

Вівторок, 18 жовтня 2011, 10:17

Закон N3795-VI "Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо врегулювання відносин між кредиторами і споживачами фінансових послуг" надав банкам право підвищувати плаваючу ставку і зобов'язав знижувати її за певних обставин.

Про ці зміни клієнта повинні повідомляти в письмовому вигляді за 15 днів до набрання чинності нових ставок, пише "Комерсант-Україна".

Разом з тим активно видавати позики з плаваючою ставкою банки почали ще близько року тому, відразу ж після поновлення кредитування.

Вони пішли на цей крок, оскільки застосування фіксованих ставок було утруднено через заборону парламенту змінювати ставки в односторонньому порядку.

Реклама:

Плаваюча ставка дозволяє обійти ці жорсткі правила. Її в основному використовують банки з іноземним капіталом, наприклад, у групі найбільших динамічну ставку застосовують Укрсиббанк, Укрсоцбанк, "ОТП банк" і ПУМБ.

З появою в травні "Українського індексу ставок по депозитах фізосіб" (UIRD), який НБУ розраховує спільно з агентством Thomson Reuters, банки почали використовувати і його в своїх продуктах.

Видача кредитів в іноземних валютах супроводжується кореляцією їх прибутковості з світовими індикаторами.

"Дочірній банк Ощадбанку Росії" прив'язує ставку в доларах до Libor, у російських рублях - до MosPrime, в євро - до EUR Libor, а в гривні - до UIRD.

Аналогічної політики дотримуються в Укрсиббанку, який працює з плаваючою ставкою по долару і євро - Libor і Euribor, зазначає директор корпоративного центру Тетяна Поплавська.

Закон N3795-VI заборонив банкам прив'язувати плаваючу ставку до своїх внутрішніх депозитів.

Відтепер значення індексу, яке береться за основу плаваючої ставки, має встановлювати "незалежна установа з визнаною діловою репутацією".

Цей індекс зобов'язаний щомісячно публікуватися в ЗМІ або інших відкритих джерелах і повинен бути заснований на "об'єктивних індикаторах фінансової сфери".

Банкіри стверджують, що позичальникові варто брати кредит з плаваючою процентною ставкою, тому що на даний момент вона нижча фіксованої, відповідно, і щомісячний платіж менше, проте в майбутньому все може виявитися навпаки.

За даними компанії "Простобанк консалтинг", середня іпотечна ставка фіксована становить 17,56%. Опитані виданням банкіри говорять, що плаваюча ставка в середньому на 1-2 процентних пунктів нижче.

Але плаваюча ставка - досить ризиковий інструмент для позичальника.

Плаваюча ставка теж дає гарантії того, що безмежного зростання вартості кредиту не буде. У статті 1056.1 Цивільного кодексу зазначається необхідність "визначення максимального розміру збільшення процентної ставки". Зараз же встановлення такої планки - добровільне бажання банку.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!