Комуністи хочуть роздати вкладникам СРСР мільярд перед виборами

П'ятниця, 9 вересня 2011, 09:22

Депутати від Компартії зареєстрували законопроект, який передбачає в держбюджеті-2012 видатки на компенсацію втрат громадян від знецінених заощаджень Ощадбанку СРСР у розмірі мільярд гривень.

З них 456 мільйони гривень має бути спрямовано на виплати спадкоємцям померлих вкладників, пише видання "Комерсант Україна".

Нагадаємо, що в жовтні 1996 року Рада прийняла закон "Про держгарантії поновлення заощаджень громадян України", борг з яких був зафіксований у розмірі 131,96 мільярда гривень.

За 15 років з них було виплачено лише 10,6 мільярда гривень.

Реклама:

У 2008 році рішенням уряду Юлії Тимошенко на виплати з бюджету було виділено 6,061 мільярда гривень.

Вкладникам виплачували по тисячі гривень, їх спадкоємцям - до 500 гривень.

У наступні два роки було заплановано компенсувати по 250 мільйонів гривень. Але з них в 2009 році вкладники отримали всього 19,7 мільйона гривень.

У 2010 році виплати не проводилися, а кошти були перенаправлені на обслуговування зовнішнього і внутрішнього боргу.

У бюджеті на 2011 рік уряд взагалі не передбачив можливість компенсації внесків, що призвело до великої кількості звернень громадян до парламенту і підвищення соціальної напруги, зазначають ініціатори законопроекту.

За даними Ощадбанку, на 1 січня в інформаційно-аналітичній системі установи зареєструвалися 5,37 мільйона осіб, що претендують на відшкодування коштів.

442 мільйони гривень необхідно виплатити спадкоємцям померлих вкладників, які звернулися в Ощадбанк з 2005 року за компенсацією витрат на похорони у розмірі 500 гривень, але не отримали її.

Для виплат спадкоємцям померлих застрахованих осіб, які звернулися до страхових компаній "Оранта", "Дніпро", "Оранта-Лугань", "Оранта-Січ", "Астарта" і "Орадон" для отримання 500 гривень на похорон, але не отримали їх, потрібно ще 14 мільйонів гривень.

У прес-службі Ощадбанку заявили, що громадяни звертаються за компенсаціями, але зараз ажіотажу немає.

При цьому установа готова продовжити виплату вкладів у разі відповідного рішення Кабміну.

При виділенні коштів на компенсацію вкладів Кабміну доведеться скоротити інші витрати, відзначають експерти.

У парламенті вважають виділення цих коштів можливим. "Виплатити один мільярд гривень - не проблема. Але будуть чергові тисняви в Ощадбанку і чергова несправедливість. Адже так ці виплати триватимуть ще сто років", - каже народний депутат Станіслав Аржевітін НУНС.

"Є інший варіант - всі вкладники Ощадбанку отримають можливість стати його власниками. Для цього слід провести загальний референдум і зрозуміти, чи згодні на це громадяни. А потім вклади конвертують в акції, що технічно зробити легко. Крім того, потрібно зрозуміти реальну вартість цих грошей, розрахувавши їх купівельну спроможність на момент знецінення. Тоді сума може знизитися до 60-70 мільярдів гривень", - додав він.

У Партії регіонів відзначають, що ініціатива щодо повернення вкладів СРСР обумовлена підготовкою до виборів.

"Раніше питання виплат по внесках навіть не розглядалося, а мільярд гривень - значна сума. Перед виборами це може стати хорошою можливістю пролобіювати свою політичну силу. Чи буде ця норма внесена, стане зрозуміло вже 15 вересня, коли повинен бути поданий держбюджету", - говорить нардеп Василь Горбаль ПР.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: