Українські банки страждають від грошового голоду?

Середа, 7 вересня 2011, 14:13

Залишки коштів на кореспондентських і транзитних рахунках банків впали до п'ятирічного мінімуму - на ранок 7 вересня вони знизилися до 11,68 мільярда гривень.

Про це свідчать дані Національного банку, пише "Дело".

Останній раз такий низький рівень залишків на коррахунках українських банків спостерігався 22 листопада 2006 року - 11,65 мільярда гривень.

Нагадаємо, в серпні 2011 року залишки коштів на коррахунках банків вже опускалися нижче за позначку в 12 мільярдів гривен. Вранці 8 серпня вони впали до рівня в 11,92 мільярда гривень.

Реклама:

В НБУ грошове голодування банків пояснюють необхідністю боротьби із зростанням цін і спекуляціями на валютному ринку.

Глава Нацбанку Сергій Арбузов заявив, що регулятор готовий послабити "віжки" грошово-кредитної політики відразу ж, як тільки банки будуть готові активно кредитувати економіку.

"Якщо банки почнуть активніше кредитувати реальний сектор, і це буде характерно для більшості фінустанов, то НБУ, звичайно, буде сприяти появі нової гривні. У нас є можливість збільшувати грошову масу, розблокувавши гроші банків", - сказав банкір.

"Але якщо ці гроші не підуть у виробничу сферу, вони опиняться на споживчому і валютному ринку, створюючи додатковий тиск на ціни і курс. Тому всі ці процеси нам зрозумілі, і як тільки банки почнуть потребувати гривні для кредитування реального сектора економіки, ми будемо відпускати", - сказав Арбузов.

Нагадаємо, на початку вересня глава НБУ заявив, що банківський регулятор розглядає можливість випуску сертифікатів, які будуть продаватися населенню.

Ці сертифікати будуть "прив'язані"» та забезпечені золотом, яке знаходиться в резервах Нацбанку.

Мета випуску таких інструментів - запобігти перетіканню коштів українців у готівкову валюту і на споживчий ринок.

Крім того, Арбузов спрогнозував, що за підсумками 2011 року сальдо платіжного балансу України становитиме 500 мільйонів доларів.

Це, за його словами, говорить про те, що сьогодні немає підстав як для значної ревальвації, так і для девальвації гривні.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!