Бахматюк хоче продавати зерно Саудівській Аравії

Понеділок, 5 вересня 2011, 10:34

Компанія UkrLandFarming підприємця Олега Бахматюка планує в 2012 році почати експорт зернових, у тому числі, пшениці і кукурудзи, у Саудівську Аравію.

Як повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на компанію, про це йшла мова в ході переговорів Бахматюка з міністром фінансів Саудівської Аравії Ібрагімом аль-Ассаф в минулу п'ятницю.

За словами Бахматюка, в даний час загальний експортний потенціал компанії становить 1,3 мільйона тонн кукурудзи і 350 тисяч тонн пшениці на рік.

"У ході зустрічі міністр аль-Ассаф повідомив про створюваний в Саудівській Аравії інвестиційний фонд для підтримки продовольчої безпеки. Його обсяг - 800 мільйонів доларів. Ці кошти будуть спрямовані як на пряму закупівлю продовольства, так і на інвестиції в розвиток сільського господарства за межами королівства. Компанія UkrLandFarming має намір брати участь в проектах по обох напрямках", - заявив український бізнесмен.

Реклама:

За його словами, зернові займають до 80% експорту України в Саудівську Аравію.

"У 2010 році вартість поставленого зерна перевищила 500 мільйонів доларів. Упевнений: за умови інтенсифікації співпраці двох країн в 2012 році цю цифру можна буде збільшити як мінімум удвічі", - спрогнозував бізнесмен.

Власник UkrLandFarming також вважає, що кошти саудівського фонду можуть стати новим потужним інвестиційним інструментом на українському аграрному ринку.

"За роки нашої незалежності інвестори із Саудівської Аравії вклали в Україну всього 1,2 мільярда доларів. При цьому мова йшла всього про декілька компаній, які приділяли мало уваги нашому аграрному потенціалу. Проте вже сьогодні у аравійських партнерів є бажання активніше брати участь у розвитку українського агросектору", - процитувала Бахматюка його прес-служба.

За даними Держстату, за підсумками першого півріччя 2011 року товарообіг між Україною та Саудівською Аравією знизився на 23,4% порівняно з аналогічним періодом 2010 року - до 235,8 мільйона доларів.

Згідно з інформацією посольства України в Саудівській Аравії, 80% в структурі експорту займають зернові, 10% - чорні метали, близько 6% - жири, до 1% - молоко та яйця.

UkrLandFarming - один з найбільших в Україні виробників зернових та цукру, а також один з провідних гравців скотарського ринку.

Після покупки контрольного пакета ПАТ "Райз" і "Дакор Агро Холдинг" на початку 2011 року під управлінням холдингу знаходиться близько 500 тисяч га землі.

Крім того, він володіє близько 65 тисячами голів великої рогатої худоби, займаючи до 20% ринку яловичини в країні.

У холдинг входять 18 м'ясокомбінатів, два заводи з переробки шкіри, шість насіннєвих заводів, шість цукрових заводів, три елеватора потужністю 645 тисяч тонн одноразового зберігання.

UkrLandFarming також розвиває виробництво буряків і кукурудзи як енергетичних культур.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!