Держава пропонує аграріям жити у збиток?

Четвер, 29 вересня 2011, 18:43

Світові ціни на пшеницю, кукурудзу і ячмінь з початку вересня знизились на 40-45 доларів за тонну, що зумовлює тенденцію подальшого зниження цін на зернові культури в Україні.

Про це йдеться в прес-релізі Асоціації "Український клуб аграрного бізнесу".

За даними Асоціації, при виробничій собівартості зернових в 2011 році на рівні 1000-1250 гривень за тонну, повна собівартість з урахуванням витрат на зберігання, адміністративних витрат та обслуговування кредитів досягає 1250-1400 гривень за тонну..

При цьому ціни на зерно становлять лише 1350-1550 гривень за тонну, і тенденція до їх зниження триває, відзначають аналітики.

Реклама:

"Більше того, виручених від реалізації зерна коштів не вистачить для фінансування вирощування зерна врожаю 2012 року, з урахуванням подорожчання матеріально-технічних ресурсів, що відбувається з осені минулого року", - йдеться в прес-релізі..  

"Аграрії перебувають у патовій ситуації, не отримуючи прибутків від виробництва зерна, вони проводили реалізацію олійних культур, що спровокувало обвал цін на ринку соняшнику і сої. Як наслідок сільгоспвиробники втрачають щонайменше 20% від власних доходів", - наголошує генеральний директор УКАБ Володимир Лапа.

Експерт додає, що наявність експортних мит і невідшкодування ПДВ при експорті є безпрецедентною комбінацією, якої немає в жодній галузі економіки.

"По суті, така політика означає,  що держава не зацікавлена в розвитку виробництва зерна і збільшенні його експорту", - констатує Лапа. 

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: