Росіяни скуповують акції нафтогазових компаній в Україні

Вівторок, 27 вересня 2011, 09:22

Російські інвестори активно скуповують акції українських нафтогазових компаній.

Згідно повідомленню Regal Petroleum на Лондонській фондовій біржі, 9,9% акцій компанії купила Alfa Capital Holdings Ltd, що входить в російську "Альфа-Груп", пише видання "Комерсант Україна".

Вартість покупки, за даними компанії, становила близько 18,5 мільйона доларів.

В результаті "Альфа-Груп" стала другим за величиною акціонером Regal після Energees Management Ltd, що входить в "Смарт-холдинг" Вадима Новинського - володіє 53% акцій.

Реклама:

За останній місяць це вже четверта угода з акціями компанії на біржі - до цього різні структури скупили в сумі 10,39%.

В "Альфа-Груп" і українському офісі "Альфа-банку" коментувати угоду не стали. Але джерело видання в А1 (входить в групу) пояснило, що мова йде про портфельні інвестиції.

Це не перший випадок купівлі російськими інвесторами акцій українських нафтогазових компаній.

У червні VTB Capital Plc, підконтрольна російському ВТБ, стала власником 6,4% британської нафтогазової компанії з активами в Україні і Росії JKX Oil & Gas.

В Україні JKX володіє "Полтавською газонафтовою компанією" - четвертим за величиною, після "Укргазвидобування", "Укрнафти" і "Чорноморнафтогазу", видобувачем газу в країні.

За інформацією начальника аналітичного відділу ІК "Брокеркредитсервіс" Максима Шеїна, російські компанії цікавляться скупкою паперів Cadogan на LSE і "Укрнафти" на ПФТС через українських резидентів.

Джерело видання в VTB Capital стверджує, що угода була укладена його компанією виключно з комерційних інтересів.

Інакше оцінюють скупку акцій в Міненерго. За словами високопоставленого джерела видання в міністерстві, там стурбовані активністю російських інвесторів.

"Ми не виключаємо, що за покупкою акцій стоять інтереси "Газпрому", який не зацікавлений у втраті контролю над українським ринком", - говорить співрозмовник видання.

Він зазначає, що, маючи навіть 10% акцій, їх власник може розраховувати на місце в раді директорів.

"Якщо ж російським інвесторам вдасться довести свій пакет до 26% акцій, вони отримають право вето на всі рішення в сфері управління компанією", - відзначає джерело  в Міненерго.

За його словами, в міністерстві роблять ставку на залучення в галузь європейських та американських інвесторів.

Заступник голови правління НАК "Нафтогаз Україна" Вадим Чупрун говорив, що 29 вересня планується підписати договори про спільну роботу з американськими Halliburton і ExxonMobil, італійською Eni і французькою Total.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!