Суд не дозволив Ходорковському стягнути з Росії 100 мільярдів

Вівторок, 20 вересня 2011, 12:41

Європейський суд з прав людини визнав, що Росія допустила ряд порушень у "справі Юкоса", але залишив без відповіді вимогу керівництва компанії стягнути майже 100 мільярдів доларів як компенсацію.

В рішенні суду, опублікованому у вівторок, йдеться, що питання про компенсації "не було готове для винесення рішення", повідомляє Reutrs.

Судді визнали, що Росія порушила кілька пунктів Європейської конвенції про захист прав людини в ході переслідування "Юкоса" за податкові злочини.

Зокрема, компанія була позбавлена ​​права на справедливий суд, оскільки отримала мало часу на підготовку до слухань в податкових справах.

Реклама:

Крім цього, її право на захист власності було порушено при визначенні розмірів податкової заборгованості і штрафів за 2000-2001 роки.

Суд визнав зайвими заходи впливу, застосовані до "Юкосу", але відхилив вимоги позивачів визнати вибіркове застосування права і ухвалив, що російська влада не зловживала судом для знищення "Юкоса" і захоплення його активів.

І позивач, і відповідач висловили задоволення рішенням суду.

"Європейський суд з прав людини сьогодні прийняв сторону "Юкоса" в справі проти Російської Федерації", - повідомили позивачі через адвокатів.

"Мало хто з тих, хто розуміється на таких речах, скаже, що це негативне рішення для Російської Федерації", - парирував керівник апарату представника Росії в Європейському суді Андрій Федоров.

Акціонери "Юкосу" намагалися стягнути з Росії через Європейський суд найбільшу суму за всю його історію, обгрунтовуючи її вартістю компанії на момент ліквідації у 2007 році.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!