Київ хоче уточнити у Кремля об'єми транзиту газу

П'ятниця, 2 вересня 2011, 10:56

Україна пропонує Росiї провести переговори щодо уточнення обсягiв постачань газу, а також умов транзиту газу на 2012 рiк.

Про це заявив прем'єр Микола Азаров, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Спiлкуючись з журналiстами у п'ятницю в Києвi, прем'єр повiдомив, що уряд надiслав листа на адресу уряду Росiї, в якому виклав свої аргументи стосовно переговори iз газових питань.

"У нас є всi пiдстави запропонувати провести в Росiї вiдповiдно до мiждержавної угоди переговори з уточнення обсягiв постачань газу на 2012 рiк, умов постачань i транзиту газу", - сказав прем'єр.

Реклама:

Азаров пояснив, що викладенi в листi аргументи полягають у тому, що вiдповiдно до мiжурядової угоди, ратифiкованої Верховною радою України i Держдумою Росiї, щорiчнi обсяги постачань газу, умови транзиту i цiна визначаються згiдно зi спецiальними мiжурядовими протоколами.

"На превеликий жаль, з 2005 року цi положення мають силу мiждержавної угоди, що стоїть вище вiд господарських контрактiв i вище вiд внутрiшньодержавного законодавства, жодного разу не виконувалося" - сказав прем'єр.


Тому, за його словами, Україна вважає, що контракт, який було укладено в сiчнi 2009 року, суперечить принаймнi тiй частини цiєї мiжурядової угоди, яка стосується щорiчних уточнень угод.

Таким чином, на думку Азарова, в України є всi пiдстави запропонувати Росiї провести такi переговори.

Як повiдомлялося, 31 серпня НАК "Нафтогаз України" подала заявку росiйському "Газпрому" на закупiвлю в 2012 роцi 27 мільярдів кубометрів газу.

22 серпня глава Мiнiстерства енергетики та вугiльної промисловостi Юрiй Бойко без уточнення деталей висловив упевненiсть у тому, що в 2012 роцi країна зможе знизити споживання природного газу на 10 мільярдів кубометрів.

Мiнiстр також запевнив у готовностi України протягом п'яти рокiв збiльшити видобуток власного газу з 20 мільярдів кубометрів до 27 мільярдів кубометрів i скоротити закупiвлю газу у Росiї до 12 мільярдів кубометрів.

Внутрiшнє споживання газу в Українi в 2010 роцi збiльшилося на 11,2% - до 57,7 мільярда кубометрів

Водночас країна в 2010 роцi збiльшила iмпорт природного газу на 35,7% - до 36,5 мільярда кубометрів, а в грошовому вираженнi - на 17,7%, до 9,39 мільярда доларів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!