Митний союз не хоче впускати українські труби

Четвер, 1 вересня 2011, 09:22

Міністерство промисловості і торгівлі Росії порушило повторне спеціальне захисне розслідування щодо імпорту нержавіючих труб діаметром до 426 мм на єдину територію Митного союзу.

Термін дії нинішньої мита закінчується 30 жовтня, пише видання "Комерсант Україна".

"В рамках повторного розслідування передбачається проаналізувати інформацію зацікавлених осіб з питання збереження, лібералізації, продовження чи скасування діючого спеціального захисного заходу", - йдеться в повідомленні.

Які з російських компаній звернулися до комісії, невідомо. Але в 2007 році Мінпромторг РФ проводив розслідування за заявою Волзького і Синарського - входять в Трубну металургійну компанію, а також Челябінського і Першоуральського трубних заводів.

Реклама:

Заявники скаржилися, що в 2004-2006 роках обсяги поставок нержавіючих труб до Росії зросли на 207%, що істотно скоротило їх частку.

За підсумками розслідування Мінпромторг РФ в 2008 році ввів спеціальне мито в розмірі 28,1%, але в 2011 році розмір мита був знижений до 9,9%, але не менше 1,5 тисячі доларів за тонну ввезеної продукції.

Росія зараз є найбільшим ринком збуту для українських виробників нержавіючих труб, найбільшим з яких є холдинг Centravis сім'ї Атанасова.

За даними ДП "Держзовнішінформ", в 2010 році на частку РФ припадало 37,7% всього експорту даної продукції з України.

Причому в 2010 році, навіть незважаючи на дію мит, Україна змогла збільшити загальний експорт труб на 10,4%, до 12,53 тисячі тонн, а в Росію - на 18,1%, до 4,73 тисячі тонн.

У Кабміні вважають, що Україна може домогтися скасування мит.

"На рівні технічних експертів ми обговорювали це питання з комісією Митного союзу. Нам дали зрозуміти, що ситуація позитивна", - зазначив урядовий уповноважений по співпраці з країнами СНД, ЄврАзЕС та іншими регіональними об'єднаннями Валерій Мунтіян.

Жорсткі заходи щодо українського експорту є відповіддю на небажання України вступати до Митного союзу.

Комісія МС вже встановила антидемпінгові мита на деякі види сталевих труб, що ввозяться на єдину територію союзу з України, до 18 листопада 2015 року включно.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!