Уряд готується до реформи газового ринку

П'ятниця, 5 серпня 2011, 10:14

Кабінет міністрів зажадав від Міненерговугілля, НАК "Нафтогаз України" і НКРЕ до 1 січня 2012 року привести нормативно-правову базу, яка регламентує ринок газу, у відповідність до вимог Євросоюзу.

Таким чином уряд намагається створити умови для залучення кредитів європейських фінансових структур на модернізацію ГТС, пише газета "Комерсант-Україна".

Зокрема, законодавство, яке регулює діяльність "Нафтогазу", має бути приведене у відповідність з директивою Євросоюзу №2003/55 від 26 червня 2003 року.

Вона передбачає поділ функцій видобутку, транспортування та реалізації газу і створення для цього юридично і фінансово незалежних компаній.

Реклама:

У документі також обумовлюються можливість доступу третіх сторін до газопроводів і газосховищ, створення незалежного державного регулюючого органу в газовій галузі, продаж газу за ринковими цінами і створення умов для конкуренції на внутрішньому ринку.

Як відомо, раніше у "Нафтогаза" виникли складнощі з фінансуванням першого етапу модернізації ГТС.

Структурами Єврокомісії розпочато аналіз виконання Україною закону про реформування ринку природного газу, прийнятого в 2010 році.

Залежно від його результатів консорціум міжнародних банків зможе повернутися до питання про виділення кредитів.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!