Президент ЄС стане куратором єврозони

П'ятниця, 5 серпня 2011, 09:57

Голова Європейської ради Херман ван Ромпей, якого часто називають президентом ЄС, може істотно розширити свої повноваження, ставши координатором зони євро.

Приводом для просування колишнього прем'єр-міністра Бельгії, який досі не має жодної офіційної посади в зоні євро, може стати бажання лідерів Франції та Німеччини покінчити з "політичним різноголоссям", яке підриває довіру ринків до стабільності європейської валюти, повідомляє портал "Дело".

Необхідність "єдиного голосу" особливо гостро постала під час переговорів щодо прийняття другого пакету заходів фінансової допомоги Греції.

Незважаючи на те що європейським лідерам все-таки вдалося домовитися, безперервні проколи політиків призвели до зниження рівня довіри з боку населення і ринків до Брюсселю.

Реклама:

Серед найбільш помітних промахів європейського керівництва - необережні висловлювання голови єврогрупи Жан-Клода Юнкера і канцлера Німеччини Ангели Меркель.

Так, Юнкер заявив про можливість "м'якої реструктуризації" боргів Греції, в результаті чого в уряду Іспанії виникли труднощі при розміщенні бондів.

Потім Європу струсонув популістський виступ Меркель, яка дорікнула грекам, що у них і відпустки довші і на пенсію вони йдуть раніше за німців.

Обидва звинувачення лише ускладнили переговори з урядом Греції.

На думку експертів, такі помилки перетворюються в істотний фактор ризику для євро: створюється враження, ніби у валютному союзі панують непрофесіоналізм і постійні розбіжності.

З критикою на керівництво ЄС обрушилася і новий директор-розпорядник МВФ Крістін Лагард, яка закликала міністрів зони євро і ЄЦБ припинити публічні чвари і виробити єдину позицію, щоб зайвий раз не нервувати ринки.

Одним із варіантів посилення дисципліни може стати передача влади у валютній зоні одній людині - ван Ромпею, кандидатуру якого підтримує президент Франції Ніколя Саркозі.

Сам ван Ромпей ще в травні закликав європейських лідерів "двічі подумати", перш ніж висловлюватися про фінансові проблеми зони євро.

Своє ж мовчання з цього приводу він пояснив тим, що "за природою обережний".

Втім, обачність голови анітрохи не завадила йому очолили два екстрені саміти лідерів країн валютної зони, на останньому з яких і було схвалене додаткове фінансування Афін у розмірі 109 млрд. євро понад діючої програми на 110 млрд. євро.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!