Українська солома може замінити п’ять мільярдів кубометрів російського газу

Четвер, 4 серпня 2011, 18:10

Україна використовує менше 1% потенціалу поновлюваної електроенергії.

Про це в ході прес-конференції заявив президент Асоціації учасників ринку альтернативних видів палива та енергії України Віталій Давій, пише "Дело".

"В Україні використовують менше 1% від потенціалу поновлюваних джерел енергії - сонячних, вітрових і гідроелектростанцій", - сказав Давій.

При цьому частка відновлюваної енергії в загальному балансі електроенергетики становить менше 1%.

Реклама:

За його словами, потенціал відновлюваних джерел енергії в загальному енергобалансі країни становить близько 40%.

Таким чином, при повному використанні потенціалу поновлюваної енергії України змогла б забезпечувати від 15% до 20% своїх потреб в електроенергії.

За словами президента Української асоціації виробників альтернативного твердого біопалива, голови комітету з енергоефективності АПЕУ Івана Надєїна, особливий акцент у розвитку відновлюваної енергетики необхідно робити в напрямку теплоенергетики.

"Використання поновлюваних джерел енергії дозволить Україні значно зменшити залежність від імпортованого газу. Сьогодні потенціал деревних відходів та соломи дозволяє замінити понад 5 мільярдів кубометрів газу на рік", - зазначив Надєїн.

За словами Давія, у першому півріччі 2011 року підприємства відновлюваної енергетики України виробили 274,4 мільйона кВтг електроенергії, що на 15,7% більше, ніж за аналогічний період 2010 року.

Всю електроенергію компанії продали Держпідприємству "Енергоринок" за "зеленим" тарифом.

Давій зазначив, що ціна електроенергії за "зеленим" тарифом поки значно перевищує вартість традиційної електроенергії, і є "дотаційною".

За його словами, вартість електроенергії, виробленої сонячними електростанціями, становить близько 5 грн. за 1 кВт.год, вітрової - 1,29 гривні, гідроенергетики - 89 копійок.

У той же час вартість електроенергії, виробленої на АЕС, становить 20 копійок.

За прогнозами АПЕУ, у другому півріччі 2011 року приріст виробництва енергії з поновлюваних джерел становитиме не менше 16%.

За інформацією "Дтек", потенціал сонячної енергетики в Україні становить від 350 мільярдів кВтг на рік. Зараз потенціал енергії сонця використовується менше 0,001%.

Потенціал вітрових електростанцій - від 50 до 67 мільярдів кВтг на рік. Використовується потенціалу - 0,05%.

Потенціал гідроелектростанцій - від 22 до 45 мільярдів кВтг на рік. При цьому використовується 13% від потенціалу.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: