Скорочення відбору російського газу задорого коштуватиме Україні

Середа, 31 серпня 2011, 11:49

Україна буде оштрафована, якщо до 2019 року скоротить імпорт російського газу.

Про це заявив голова російського Фонду національної енергетичної безпеки Костянтин Симонов, коментуючи плани України втричі скоротити споживання російського газу в найближчі роки, пише газета "Дело".

За його словами, штрафні санкції передбачені контрактом, підписаним між Москвою і Києвом.

"Я закликаю подивитися контракт на постачання газу до України, де дуже чітко записані зобов'язання України щодо відбору газу. Вона зобов'язується вибирати щорічно не менше 52 млрд. кубометрів. Вона може взяти 80%. Але якщо 80% від цього обсягу не вибирає, вона зобов'язана сплатити недоотриманий газ і ще штрафні санкції", - нагадав Симонов.

Реклама:

"Контракт до 2019 року, тому якщо Україна скорочує на третину ці постачання, вона це може зробити, але вона зобов'язана буде сплатити вартість цього газу і ще заплатити штраф у розмірі до 300% вартості цього газу. Такий газовий бізнес", - підкреслив Сімонов.

Він, утім, визнав, що якщо Київ істотно зменшить імпорт російського палива, то "Газпром" недорахується великої суми грошей.

"Україна - один із найбільших споживачів російського газу, тому якщо вона на третину скоротить споживання, то це серйозно позначиться на експортному виторгу "Газпрому". Але не варто зараз підраховувати збитки, тому що Україна технічно не здатна відмовитися від російського газу. Ці заяви - типовий прийом української влади. Коли у нас переговори про вартість газу заходять в глухий кут, то Україна обов'язково виходить із ідеєю, що "ваш газ нам не потрібен". Мабуть, вона вважає, що це ефективний спосіб тиску на Російську Федерацію", - припустив експерт.

Він також розкритикував ідею Києва замінити газ вугіллям.

"За викидами вуглекислого газу вугілля на 70% більше шкодить, ніж газ. Україна, якщо зараз вона дійсно почне затверджувати програму переходу з газу на вугілля, тим самим вона фактично закриє собі двері щодо переговорів про інтеграцію своєї економіки до європейського простору. Бо це повністю суперечить енергетичному вектору Європи, і в Брюсселі їм дуже швидко дадуть по голові", - упевнений Симонов.

Як повідомлялося, раніше прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що в найближчі роки Україна утричі скоротить обсяги закупівель газу в Росії.

За його словами, у зв'язку із постійним зростанням цін на газ, Україні зараз дешевше використовувати вугілля, ніж "блакитне паливо".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!