Азаров натякнув Путіну, що вугіллям палити дешевше

Вівторок, 30 серпня 2011, 15:47

Прем'єр-міністр Микола Азаров вважає завданням уряду протягом декількох років скоротити обсяги закупівель російського газу втричі.

Йдеться про скорочення до 13,3 мільярда кубометрів на рік порівняно із планованим обсягом імпорту 40 мільярдів в 2011 році.

Про це він сказав у Харкові на нараді з адміністративно-господарським активом області, повідомляють "Українські новини".

"Ми ставимо дуже амбіційне завдання перед собою: протягом найближчого років скоротити обсяги закуповуваного в Росії газу в 3 рази", - заявив Азаров.

Реклама:

Він аргументував таку необхідність тим, що російський газ є дуже дорогим енергоресурсом.

"Нам зараз вугіллям палити дешевше, ніж газом. Парадокс, адже пам'ятаєте, всі ці роки позбувалися від вугілля, переводили на газ наші котельні", - сказав Азаров.

Прем'єр впевнений, що необхідно максимально ефективно розвивати енергозбереження.

Він підкреслив, що необхідно там, де це можливо, переводити газові котельні на інші види енергоресурсів.

Міністр енергетики й вугільної промисловості Юрій Бойко прогнозує скорочення імпорту російського газу через 5 років (до 2016 року) на 70%, або 28 мільярдів кубометрів газу порівняно із планованим обсягом закупівлі в 2011 році до 12 мільярдів кубометрів на рік.

В 2011 році Україна в особі НАК "Нафтогаз України" планує імпортувати 40 мільярдів кубометрів газу.

У першому півріччі 2011 року "Газпром" поставив на адресу НАК 27,36 мільярда кубометрів, у липні - близько 1,34 мільярда.

Ціна імпортного газу для України підвищилася в 3 кварталі на 19,2%, або 57 доларів/тис. куб. м порівняно з 2 кварталом до 354 доларів/тис. куб. м.

На 4 квартал ціна прогнозується на рівні 388 доларів за 1 тис. куб. м.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: