Кабмін обіцяє "Антонову" вудку на замовлення

Середа, 3 серпня 2011, 13:47

Віце-прем'єр-міністр - міністр інфраструктури Борис Колесніков стверджує, що уряд піде назустріч державному підприємству "Антонов".

Про це він заявив в інтерв'ю виданню "Комерсант-Україна".

"Зараз Кабмін йде назустріч заводу. Але він не просто дасть йому рибу, а вудку дасть, яка дозволить отримувати необхідні кошти завдяки замовленням", - пообіцяв віце-прем'єр.

Він зазначив, що згідно з контрактами завод повинен виробляти 25-30 літаків на рік, але при існуючій сьогодні виробничій логістиці це зробити неможливо.

Реклама:

"Необхідна модернізація, не вистачає персоналу, здатного швидко і якісно збирати ці машини на сучасному обладнанні", - підкреслив він, додавши, що уряд планує залучити кошти на модернізацію заводу.

"Ми думаємо над цим. Один з варіантів - збільшення статутного капіталу. Але процедура повинна бути чіткою і зрозумілою", - вважає Колесніков.

З його слів, зараз у структурі доходів ДП "Антонов" авіабудування займає лише третє місце після гарантійного та післягарантійного обслуговування літаків та вантажних авіаперевезень.

"Насправді має бути навпаки - найбільші доходи має приносити авіабудування. 25 літаків при середній ціні 22 мільйони доларів - це вже 600 мільйонів доларів, або 5 мільярдів гривень. Другим у структурі доходів повинен бути сервіс. А вантажні перевезення - це взагалі не їх вид діяльності", - зазначив віце-прем'єр.

На його думку, вантажні перевезення взагалі потрібно вивести авіакомпанію заводу в окреме підприємство, зосередивши його лише на авіабудуванні та сервісі.

Колесніков також підкреслив, що українські авіакомпанії підтвердили замовлення на 45 літаків за три роки, і за умови, що ДП "Антонов" буде випускати 25 літаків на рік, він буде забезпечений роботою на найближчі чотири роки.

"Але... необхідно зайнятися насамперед маркетингом і продажами. Ми повинні створити умови, за яких літаки будуть передаватися компаніям не у фінансовий, а в операційний лізинг під 2% річних", - додав віце-прем'єр.

Як повідомлялося, ДП "Антонов" у січні-червні 2011 року збільшило чистий прибуток в 2,6 разу у порівнянні з аналогічним періодом 2010 року - до 102,41 мільйона гривень.

З 2008 року ДП "Антонов" разом з філією ДП "Серійний завод "Антонов" (раніше КиДАЗ "Авіант"), ДП "410-й завод цивільної авіації", Харківським державним авіаційним виробничим підприємством входить до держхолдингу "Антонов".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: