Україна має право "тягти" Росію до Стокгольмського арбітражу - експерти

Понеділок, 29 серпня 2011, 16:19

Експерти вважають, що необхідно більш жорстку позицію України в переговорах з Росією з перегляду контрактів на поставку й транзит природного газу.

Зі слів керівника енергетичних програм центру "Номос" Михайла Гончара, українська сторона може використати на переговорах як аргумент позицію, яку у серпні висловила начальник департаменту стратегічного розвитку "Газпрому" Влада Русакова, про необхідність у перспективі відходження від прив'язки ціни газу до вартості нафтового кошика.

"Це ті речі, які європейські споживачі ставили "Газпрому" після фінансової кризи 2008 року й газової кризи 2009. У цьому разі цей фактор грає на користь української сторони, дає певні підстави вважати, що українська сторона скористається цими новаціями", - зазначив він, повідомляють "Українські новини".

Крім того, Гончар зазначив, що Україні потрібно приєднуватися до ініціатив Європейського Союзу, що домагається демонополізації "Газпрому" на ринку, і імплементувати європейське законодавство щодо газової галузі, забезпечивши таким чином додаткові аргументи для переговорів.

Реклама:

У свою чергу незалежний експерт з енергетики Олександр Нарбут вважає, що найшвидшим й ефективним способом переглянути контракти може виявитися ліквідація (реформування) "Нафтогаз України", як того вимагає європейське законодавство, і створення на його базі окремих компаній - транзитної, збутової і видобувної.

"От такі дії показали б російським партнерам безповоротність припинення дії цих угод і необхідність вибудовування нових домовленостей", - підкреслив він.

При цьому обоє експертів зазначили, що Україна має всі підстави звернутися для коригування угод в Арбітражний інститут Торговельної палати Стокгольма.

При цьому Нарбут висловив побоювання щодо успішності цього заходу, з огляду на минулий досвід розглядів в арбітражі.

"Це потрібно було зробити відразу ж. Але тут палиця з двох кінців. З огляду на ефективність відстоювання інтересів "Нафтогазу" у Стокгольмському арбітражі, з якими ми зіштовхнулися під час попереднього спору, ми можемо отримати зворотний ефект, коли спір може бути програно, а угоди буде підтверджено арбітражем", - сказав він.

У свою чергу Гончар підкреслив, що "Газпром" побоюється таких позовів і швидше за все не доведе справу до судових розглядів.

Контракт між НАК й "Газпромом" передбачає, що якщо якась зі сторін заявить, що обставини на ринку істотно змінилися й контрактна ціна не відображає рівня цін ринку, то сторони починають переговори.

Якщо письмову домовленість про перегляд ціни не буде досягнуто протягом 3 місяців, то кожна зі сторін має право заперечити дії іншої з виконання контракту й передати справу в Стокгольмський арбітраж.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: