НБУ обіцяє не змінювати валютний коридор гривні

Понеділок, 22 серпня 2011, 09:53

Нацбанк не готовий допускати значних коливань валютного курсу гривні через високу волатильність світових ринків.

Зокрема, перший заступник глави НБУ Юрій Колобов заявив, що регулятор не має наміру найближчим часом допускати девальвацію або ревальвацію гривні, пише виданя "Комерсант-Україна".

"У нас зараз не та ситуація, щоб допускати якусь серйозну гнучкість курсу, - пояснив він .- На світових ринках велика волатильність, а фінансова грамотність населення, на жаль, поки слабка. Тому наше завдання - згладжувати всі шоки, уникати різких коливань".

З цієї причини в 2011 році не очікується розширення валютного коридору.

Реклама:

"Коли еволюційним шляхом різниця між купівлею і продажем валюти в обмінних кіосках досягне 10% - як у західних країнах - тоді ми зможемо спокійно допускати середньорічні коливання курсу більше ніж на 2%, і це не буде створювати шок для населення і бізнесменів", - пообіцяв чиновник НБУ.

Останній раз курсовий коридор публікувався в основах грошово-кредитної політики на 2007 рік - 4,95-5,25 гривні, різниця 6%.

Після ревальвації гривні навесні-влітку 2008 року рада НБУ вилучила з документа прогноз курсу.

А документ на 2011 рік прийнято не було, тому що рада НБУ не збиралася з березня 2010 року.

За словами Колобова, Нацбанк прагне до збільшення резервів за рахунок викупу зайвої пропозиції валюти на міжбанку.

"У нашого банку одна з найконсервативніших моделей формування резервів, у нас немає паперів Італії, Іспанії, Португалії та Греції", - підкреслив він.

З початку року резерви НБУ збільшилися на 10,9% - до 38 мільярдів доларів, тоді як позитивне сальдо інтервенцій становило лише 354 мільйони доларів.

Світова нестабільність привела до подорожчання в Україні на початку серпня долара до 8,01 гривні за долар, після чого він стабілізувався на рівні 8 гривень.

Серйозним коливанням піддався російський рубль: з 2,9 гривні за 10 рублів на 1 серпня до 2,66 гривні до 9 серпня і знову до 2,92 гривні - до 12 серпня.

Експерти відзначають, що валютна нестабільність формує девальваційні очікування населення, які почасти обгрунтовані. 33,7% експортної виручки забезпечують металурги.

"Вже відбулося незначне просідання цін-на 1-2%,-говорить аналітик ІК Eavex Capital Іван Дзвінка .- Але ціна на метал реагує на події у світовій економіці з лагом в 1-2 місяці. Очевидно, буде просідання ще на 5-10 %, а якщо все-таки почнеться рецесія, то і більш ніж на 20%".

Однак цей фактор не призведе до відчутного зниження загального обсягу валютних надходжень у країну, вважають фінансисти.

"Починається сезон активного продажу хімічної та аграрної продукції, виручка від якої значно перекриє недонадходження від продажу металу, - вважає член правління Промінвестбанку Владислав Кравець .- Крім того, уряд швидше за все домовиться з МВФ про наступний транш. Тому в цілому валютних гойдалок цієї осені ми не очікуємо".

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!