НБУ та уряд хочуть грошей МВФ

НБУ та уряд хочуть грошей МВФ

Понеділок, 22 серпня 2011, 09:25 -
"Позиція уряду дуже недалекоглядна, вона нагадує висловлювання, які свого часу робила Юлія Тимошенко". В 2008 році екс-прем'єр спочатку заявляла, що кризи нема. Коли світові ринки обвалилися, вона визнала факт кризи, але запевнила, що в Україні все буде слабкіше.

Минулої п'ятниці Нацбанк і Мінфін переконували журналістів, що економіка країни почуває себе відмінно.

Експерти пояснили такий сеанс гіпнозу очікуваним візитом МВФ. На відміну від НБУ, уряд не виконав низки ключових умов фонду, і цілком може "завалити" отримання наступного траншу.

Журналісти довго губилися в здогадах, навіщо їх скликали в п'ятницю в будівлю Нацбанку. Спочатку перший заступник голови НБУ Юрій Колобов, а потім заступник міністра фінансів Анатолій Мярківський говорили про все у винятково позитивних тонах. Курс - стабільний, майбутнє - передбачуване, бюджет - майже бездефіцитний, інфляція - де вона?

"Попит і пропозиція на міжбанківському валютному ринку більш-менш паритетні. Ми не бачимо підстав, щоб курс коливався більш ніж на 2-5%", - зазначив Колобов, відповідаючи на питання про ситуацію на валютному ринку.

Реклама:

Річ у тім, що в останній місяць вкотре активізувалися розмови про можливу девальвацію гривні.

Колобов уточнив, що 5% - це можливе коливання протягом року, і мова не йде про одноденні коливання курсу такого масштабу. У минулі роки двопроцентне відхилення протягом року вважалося дуже відчутним, але заступник голови НБУ уточнив, що у них є зобов'язання перед МВФ робити курс більш гнучким.

Окремо він зазначив, що регулятор виконує всі орієнтири щодо курсу та грошової маси, які закріплені в останньому меморандумі з фондом.

На 2012 рік, за словами Колобова, інфляція планується в межах 7-8%, а більш конкретна цифра ще буде уточнюватися. "Ми очікуємо, що інфляція буде істотно знижуватися. Дані МВФ і Нацбанку свідчать про це", - сказав Колобов.

Раніше представники НБУ ухилялися від прогнозів щодо зростання цін. Аналітик одного з банків пояснив цю обіцянку тим, що Нацбанк давно зобов'язується переходити на інфляційне таргетування.

"Місія МВФ скоро приїде. Нацбанк показує, що все чудово, що вони не тримають курс", - описав експерт позицію регулятора.

Мярківський був дуже багатослівний і говорив про великі успіхи буквально у всьому.

"Економіка розвивається планово, прогнозовано. Немає ніяких тенденцій до негативу. Незважаючи на скорочення кількості податків, маємо приріст надходжень до бюджету. Поліпшено роботу з відшкодування ПДВ. Дефіцит бюджету за сім місяців - 8,6 мільярда гривень. На єдиному казначейському рахунку - 30 мільярдів гривень", - так заступник міністра провадив хвилин п'ятнадцять.

В цілому нудну прес-конференцію розвеселила заява Мярківського про те, що відносини Мінфіну з фондом у повному порядку.

"У нас робота з місією МВФ не зупинялася. Ми перебуваємо в переговорному процесі в закритому режимі. Всі попередні домовленості виконуємо", - сказав заступник міністра, чим викликав посмішку на обличчях представників НБУ, які сиділи у залі.

Мярківський "розписав" успіхи уряду на ниві співпраці з фондом.

По-перше, виконуються всі маяки, встановлені щодо дефіциту бюджету.

По-друге, створений єдиний регулятор на ринку комунальних послуг.

По-третє, запроваджено автоматичне відшкодування ПДВ.

По-четверте, зроблені дії з балансування пенсійної системи.

По-п'яте, виконується фінансовий план "Нафтогазу", за яким уряд надав компанії фінансову допомогу в розмірі 8,5 мільярда гривень.

"Більшість позицій ми реалізували", - підсумував Мярківський.

Провідний аналітик одного з банків критично поставився до цих заяв.

"НБУ повинен бути незадоволений. Вони все роблять, бо їм дуже потрібні ці гроші. А підвищення цін на газ і пенсії - в уряду, і там нічого не зроблено", - пояснив він сарказм представників Нацбанку щодо слів Мярківського.

Зокрема, широко розрекламовану пенсійну реформу так і не благословив президент. "Закон підписаний? Чорнило закінчилося?" - зіронізував аналітик. Справді, за останніми даними, в "пенсійний" закон будуть вноситися чергові корективи.

Екс-заступник голови НБУ Сергій Яременко вважає, що нинішня позиція уряду та НБУ дуже недалекоглядна. Вона нагадує йому висловлювання, які свого часу робила Юлія Тимошенко.

У 2008 році екс-прем'єр спочатку заявляла, що кризи нема. Коли ж світові ринки обвалилися, вона визнала факт кризи, але запевнила, що в Україні все буде слабкіше.

Коли обвал курсу і ВВП виявився одним з найбільших у світі, Тимошенко посилалася на те, що Україна стала жертвою певних обставин.

"Як можна говорити, що у нас все добре, коли у світі все валиться? Такі заяви створюють враження, що влада не володіє ситуацією і тільки підсилює атмосферу тривоги", - вважає Яременко.

Реклама: