Цифрове телебачення віддали Хорошковському та Ахметову

Понеділок, 22 серпня 2011, 09:21

Видача ліцензій на цифрове телемовлення в Україні закінчилася скандалом.

Найкращі позиції за підсумками конкурсів - у групи "Інтер" і групи "Україна", пише видання "Комерсант Україна".

Від результатів розподілу частот залежав розвиток національних телеканалів - до 2015 року за міжнародною угодою "Женева-2006" аналоговий сигнал у країні буде вимкнено.

Зараз в Україні 16 національних ефірних телеканалів. Після переходу на цифрове мовлення їх буде 28, але заявок на отримання частот було подано вдвічі більше - 59.

Реклама:

Конкурс на видачу національних частот проводився Нацрадою з питань телебачення і радіомовлення з 15 по 18 серпня.

Найбільшу кількість частот - майже третину від усього ресурсу - отримала група "Інтер".

Нацрада задовольнила заявки на всі 8 діючих каналів групи, включаючи ті, що до цих пір були доступні тільки в кабельних та супутникових пакетах - MTV, К2, "Мега", Enter-music і Enter-фільм.

"Можу лише припустити, що Нацраду влаштувала наша програмна концепція і розрахунок прибутковості", - сказав генпродюсер Enter-music Юрій Молчанов.

Нацрада виявилася прихильна і до заявок "України" Ріната Ахметова - група отримала три ліцензії, хоч зараз в неї входить тільки два канали - "Україна" і "Футбол".

Заявлені амбіції груп були ще більші - спочатку "Україна" подавала 5 заявок, а "Інтер" - 12, плануючи створити додатково ще чотири тематичних канали.

В "Інтері" ще напередодні конкурсу не приховували, що за рахунок переходу на "цифру" розраховують підсилити свої позиції.

Два інших великих медіахолдинги - StarLightMedia Віктора Пінчука та "1+1" Ігоря Коломойського - змогли зберегти число національних каналів на колишньому рівні.

SLM отримала ліцензії на "Новий канал", СТБ, М1 і ICTV, але не змогла вивести в національні частоти нішевий канал Q-TV.

"SLM подавала заявки на чотири основні канали, в яких була впевнена - їх і отримала",-говорить генеральний директор каналів М1 і М2 Валентин Коваль.

На його думку, дивно, що настільки авторитетна група, як "1+1", отримала всього дві ліцензії - віщати на національних частотах будуть канали "Студія 1+1" і ТЕТ, а "2+2" і "УНІАН-ТБ" ліцензій не отримали.

Гендиректор групи "1+1" Олександр Ткаченко від коментарів відмовився.

Частина компаній, які не отримали ліцензії, мають намір оскаржувати результати конкурсу.

"На засіданні член ради Микола Фартушний заявив, що ТВі не отримав частоти через публічний конфлікт з регулятором. Ми вважаємо дії Нацради незаконними", - говорить гендиректор ТВі Микола Княжицький.

З впровадженням в Україні цифрового мовлення на ринку з'являться і нові гравці. 7 ліцензій отримали компанії, створені незадовго до розподілу.

Наприклад, єдиним спортивним каналом, який отримав цифрову ліцензію, став "Хокей" -компанія "Тотвельд".

Його засновником є хокейний клуб "Донбас", який 2010 року придбав віце-прем'єр Борис Колесніков.

Ще одну ліцензію отримав канал "Голдберрі", власником якого за власною заявою є народний депутат Партії регіонів Едуард Прутнік, який свого часу заснував телеканал НТН.

Ще одну ліцензію рада надала каналу "Банк-ТБ" - офіційному віснику Нацбанку.

Більшу частину регіональних ліцензій отримали маловідомі компанії - "Партнер ТВ", "Новий формат ТВ", "ТВ Вибір", "Аріадна ТВ" і "Лідер ТВ".

При цьому топ-менеджери та засновники всіх компаній збігаються: директором "Партнер ТВ" є Юрій Федоренко, він же засновник "Нового формату".

"ТВ Вибір" очолює Олександр Андріященко, він же заснував "Аріадна ТВ", "Лідером ТВ" керує Юрій Пузиренко, який в свою чергу є засновником і власником "Партнер ТВ".

Три з п'яти компаній також мають єдиного засновника - Віталія Морозова.

Значну кількість ліцензій отримав і телеканал UBR, який входить в ESGroup - керівник - Юрій Каплуненко, чоловік першого заступника голови Нацради Оксани Головатенко.

У національних частотах каналу відмовили, але зате дали 11 з 28 обласних центрів - у тому числі Київ.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: