Через посередників ціни на ліки зростають удесятеро

Неділя, 21 серпня 2011, 14:22

74% ліків, імпортованих з Білорусі, продаються в Україні посередницькими компаніями, зареєстрованими в Новій Зеландії, США та Ізраїлі.

Аналогічна схема діє при постачанні ліків з Росії.

Такі дані містяться в розслідуванні Державної митної служби, пише тижневик "Дзеркало тижня. Україна".

У результаті проходження через ланцюжок посередників ціни на ліки в українських аптеках різко відрізняються від ціни виробника.

Реклама:

Наприклад, препарат для лікування ішемічного інсульту "Церегін" коштує в білоруських аптеках за нашим курсом 10,88 гривні за упаковку, а в Україну поставляється офшорами по 111 гривень - удесятеро дорожче.

У 2010 році МОЗ - уже в складі Кабміну Азарова - закупило через кіпрську фірму - 601800 доз вакцини для профілактики туберкульозу за ціною від 14,63 до 16,15 гривні за одиницю, тоді як у 2009 році - при Кабміні Тимошенко - компанія "Ганза" здійснила дві поставки цієї вакцини Мінздоров'я, використовуючи прямий контракт із виробником, за ціною 1,53 гривні за упаковку.

Внаслідок завищення ціни вдесятеро за кордон було додатково перераховано 8,4 мільйона гривень бюджетних коштів.

За даними видання, митниця передала ці факти в компетентні органи, проте нікого з посадових осіб поки не затримано, хоча тендерний комітет МОЗ попереднього уряду - хто під слідством, хто під арештом.

Як повідомлялося, 8 серпня уряд скасував постанову №785, якою передбачалося ввести ПДВ на низку виробів медичного призначення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!