Шанси українського цукру потрапити в Митний союз впали до нуля

П'ятниця, 12 серпня 2011, 09:49

Країни, які Україна розглядала як основних покупців її цукру, більше не потребують імпортного продукту.

Сумарне виробництво цукру в країнах Митного союзу в 2011 році збільшиться на 1,8 мільйона тонн і досягне 5,06 мільйона тонн, пише видання "Дело".

При цьому перехідні запаси цукру у Митному союзі, за даними Асоціації цукровиробників держав-учасниць МС за рік збільшаться майже на 70% і становитимуть 3,71 мільйона тонн проти 2,2 мільйона тонн на перше січня 2011 року.

За розрахунками фахівців, цього об'єму вистачить для насичення внутрішнього ринку аж до липня 2012 року.

Реклама:

Благополучний баланс цукру знижує до нуля шанси України налагодити на ці ринки постачання власного продукту, який 2011 року буде в надлишку.

Мінагрополітики заявило про новий етап переговорів про експорт українського цукру в ході яких відомство мало намір домовитися про постачання 100 тисяч тонн з Митним союзом з 2012 року.

Переговори про постачання цукру на російський ринок велися близько року. Однак Росія, навіть відчуваючи серйозний дефіцит солодкого продукту не пішла на виділення 100-300 тисяч тонн квоти на поставку українського цукру.

Тим більше тепер, маючи в достатку власний продукт, російська сторона навряд чи стане більш поступливою.

За даними Асоціації цукровиробників держав-учасниць МС, виробництво бурякового цукру в Росії становитиме рекордні 4,5 мільйона тонн.

Білорусь виробить 510 тисяч тонн, Казахстан - 50 тисяч тонн. З урахуванням переробки сирцю загальна пропозиція цукру перевищить 8 мільйонів тонн.

Наростити виробництво вдалося в основному за рахунок розширення посівних площ під цукровий буряк - за два останні роки в трьох країнах в загальному вони збільшилися на 52% і досягли 1,411 мільйона га.

Загальне споживання цукру в трьох країнах становить 6,2 мільйона тонн.

Виходячи з балансу виробництва і споживання до закінчення сезону на 1 липня 2012 року країни вийдуть з перехідними залишками в 3,71 мільйона тонн.

Поточний сезон стане першим після цукрової кризи, коли виробництво цукру в нашій країні буде істотно вище необхідного.

Урожай цукрових буряків прогнозується в 2011 році в обсязі 18 мільйонів тонн проти 13,7 мільйона тонн цукрового буряка в 2010 році.

Основним чинником зростання виробництва цукру стане істотне розширення виробництва цукрових буряків.

Площі під цукровим буряком в 2011 році збільшені до 540 тисяч гектарів із 480 тисяч в 2010 році, і більшість посівів знаходяться в доброму стані.

Виробництво цукру в 2011 році збільшиться на третину в порівнянні з 2010 роком - до 2 -2,2 мільйона тонн.

Прогнозованого обсягу виробництва з лишком вистачає для покриття внутрішніх потреб ринку.

Однак в умовах замкнутого ринку надлишок продукції зробить негативний вплив на ціни і доходи сільгоспвиробників.

З урахуванням необхідності імпортувати цукор-сирець в рамках зобов'язань перед СОТ переробникам знову може загрожувати обвал цін і затоварення.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама:
Підпишіться на наші повідомлення!