У Присяжнюка хочуть здешевити добрива для селян

Середа, 10 серпня 2011, 17:18 -

Мiнiстерство аграрної полiтики i продовольства вважає за необхiдне запровадити механiзм здешевлення мiнеральних добрив на внутрiшньому ринку.

Про це заявив керівник міністерства Микола Присяжнюк, повідомляє прес-служба Мінагропроду.

"Ми сподiваємося, що найближчим часом це питання буде розглянуте на засiданнi Кабiнету мiнiстрiв, пiсля чого будуть розробленi пропозицiї щодо системи здешевлення добрив на внутрiшньому ринку", - сказав він.

Міністр зазначив, що динамiка цiн на мiнеральнi добрива не сприяє збiльшенню їх закупiвлi аграрiями i, вiдповiдно, зростанню валового виробництва зернових.

Реклама:

"У 2006 роцi витрати на внесення мiнеральних добрив на гектар посiвних площ становили 500 гривень, у 2011 роцi, за прогнозом, цi витрати становитимуть 1600 гривень. Iншими словами, вартiсть мiнеральних добрив за останнi п'ять рокiв зросла бiльш нiж утричi", - зазначив Присяжнюк.

При цьому, за його словами, вартiсть однiєї тонни мiнеральних добрив на внутрiшньому ринку становить 401 долар, а експортованої - 300 доларів.

"Як наслiдок, з 5,2 млн. тонн мiнеральних добрив, вироблених в Українi, лише 1,2 млн. тонн iдуть на внутрiшнє споживання, а все iнше - експортується", - сказав Присяжнюк.

Згiдно з даними Мiнагропроду, станом на 5 серпня запаси мiндобрив в агрогосподарствах з урахуванням перехiдних залишкiв становлять 175 тис. тонн поживних речовин.

Читайте нас також у Telegram. Підписуйтесь на наші канали "УП. Кляті питання" та "УП. Off the record"

Реклама: